Iarna se apropie, iar românii sunt speriați de facturile uriașe. Cu toate astea, specialiștii au dezvăluit care este temperatura la care să îți setezi centrala pentru a achita mai puțini bani.
Tot mai mulți români au ales să se debranșeze de la sistemul centralizat de termoficare și să își monteze propriile centrale de apartament în sepranța că vor plăti facturi mai mici pe timp de iarnă.
Facturile la gaze au explodat, dar specialiștii au dezvăluit cum modalitatea prin care poți să economisești. Trebuie doar sa reglezi noaptea o temperatură mai mică. Un prim pas pentru un consum optim la gaze este instalarea unui termostat. Acest dispozitiv te ajută la optimizarea consumului și menținerea căldurii în locuință.
Pe timp de zi, termostatul trebuie să fie reglat la o temperatură de maxim 22-23 de grade Celsius. În timp ce noaptea, valoarea nu trebuie să depășească 19 grade Celsius. Analiștii au precizat că poți să economisești până la 31% din costuri de încălzire.
Cum poți scăpa de facturile uriașe
Ei au mai declarat că poți să alegi un termostat cu fir sau wireless. Acesta trebuie pus în camera unde îți petreci cel mai mult timp și unde este mai cald. Dacă pui termostatul într-o încăpere mai răcoroasă, acesta va înregistra o temperatură mai scăzută și facturile vor fi mai mari.
O altă modalitate de a scăpa de facturile mari este să închizi centrala atunci când ești plecat la serviciu, iar copiii sunt la școală, potrivit Ego.
Centrală pe gaz sau electrică
Specialiștii au precizat că este foarte important și tipul de centrală pe care îl folosești. O centrală electrică cu boiler are un sistem de încălzire care se bazează pe consumul de energie electrică. Aceste sisteme sunt folosite pentru a furniza căldură sau apă caldă într-o locuință. O centrală termică pe gaz transformă apa rece în agent termic și o distribuie prin intermediul caloriferelor în locuință.
Centralele electrice sunt silențioase și nu emană noxe ori mirosuri neplăcute. Cele pe gaz poluează mai puțin, dar întreținerea lor se face periodic, anual, și necesită o procedură destul de complex. Caloriferele trebuie să fie curățate când se apropie iarna pentru a verifica dacă apa curge corect și dacă nu există bule de aer.