Temeri uriașe despre noul vaccin! Eficiența îi este pusă la îndoială de un mare specialist

vaccin, covid 19

Virusologul Mihnea Boștină a declarat că există un curent de opinie din partea specialiștilor în domeniu, care se referă la eficiența noului vaccin în imunizarea populației.

Mihnea Boștină este un virusolog de origine română, care predă la Universitatea de Medicină Otago din Noua Zelandă. El a discutat cu reporterii despre noul vaccin anti coronavirus, despre eficiența lui dar și despre un nou tratament care este așteptat de toată lumea.

În prezent, specialiștii vorbesc despre o terapie cu anticorpi monoclonali, care s-a aplicat cu succes și în cazul unor alți viruși precum Zika sau Ebola.

„Ce diferență este între un anticorp monoclonal și un răspuns la un vaccin? La un răspuns la un vaccin, organismul însuși creează acești anticorpi, anticorpii aceștia rămân în organism timp de luni și luni și poate chiar ani, zeci de ani, iar în momentul în care organismul este invadat de un nou virus, anticorpii fie anihilează virusul, fie declanșează un răspuns imunitar care elimină virusul. Din nefericire, anticorpii aceștia monoclonali sunt o soluție temporară, pentru că după câteva săptămâni sau luni, ei sunt eliminați din sânge. Nu sunt ceva produs de organismul uman, dar cel puțin sunt (o soluție) pentru persoanele infectate, pentru personalul medical care lucrează în spital”, explică doctorul Boștină.

Eficiența vaccinului este pusă în discuție

Specialiștii au temeri despre eficiența vaccinului anti coroonavirus. Un astfel de vaccin folosește un adenovirus, explică doctorul Boștină, și tocmai de aici pot apare marile probleme. „Problema este că toți acești adenoviruși circulă deja în populație și atunci există anticorpi împotriva acestor vectori. Când noi încercăm să vacccinăm cu un astfel de vaccin, cu un astfel de virus, deja organismul va recunoaște acest virus ca un corp străin și nu va avea niciun efect. Asta este marea problemă, că s-ar putea să fie foarte puțin eficient și mai ales va fi cu mult, din ce în ce mai ineficient, odată cu vârsta pacientului”, a mai spus medicul.

Ca un orizont de timp, mai spune Boștină, un vaccin care să răspundă la cele mai înalte standarde în materie va putea apare pe piață în perioada de timp cuprinsă între lunile martie și mai 2021.

Masca poate face diferența între viață și moarte

Virusologul Boștină a mai spus că purtatul măștii de protecție poate face diferența între un caz ușor, asimptomatic, și unul complicat care poate duce la decesul persoanei infectate. Specialistul a dat exemplul unui vas de croazieră unde turiștii au purtat mască de protecție și unde s-a înregistrat un fapt uimitor.

„Acolo unde oamenii nu purtau masca, 40% din cei detectați pozitiv au fost asimptomatici. În momentul în care ne uităm la vasul unde se purta masca, 80% din cei infectați au fost asimptomatici. Cu cât limităm încărcătura virală, deci dacă purtăm mască, cu atât mai mare șansa este să avem o variantă a bolii foarte, foarte benefică, să zic, fără simptome.

Ceea ce nu numai că este o veste bună că nu ne îmbolnăvim, dar probabil, și nu există foarte multe studii exacte în această privință, dar probabil funcționează și ca un soi de vaccin, pentru că odată ce ai fost infectat, organismul a reacționat, anticorpii au fost produși. Cel puțin în viitorul de câteva luni, șase luni, un an, o nouă infecție nu este posibilă sau chiar dacă este posibilă este mult mai puțin gravă”.