O nouă imagine din telescopul Gemeni North prezintă două galaxii încâlcite care vor fuziona în cele din urmă într-un milion de ani de acum înainte. De asemenea, ele sugerează o eventuală soartă similară a galaxiei noastre - Calea Lactee.
Telescopul Gemeni North, situat pe vârful Maunakea din Hawaii, a observat galaxiile spirale care interacționează la aproximativ 60 de milioane de ani lumină distanță în constelația Fecioarei. Perechea galactică cunoscută sub denumirea de galaxia Fluturi, tocmai a început să se ciocnească.
În 500 de milioane de ani, cele două sisteme cosmice își vor finaliza fuziunea pentru a forma o singură galaxie eliptică. În acest stadiu incipient, cei doi centri galactici se află în prezent la 20.000 de ani lumină unul de celălalt, iar fiecare galaxie și-a menținut forma de roată. Pe măsură ce galaxiile devin mai încurcate, forțele gravitaționale vor duce la mai multe evenimente de formare intensă a stelelor. Structurile originale ale galaxiilor se vor schimba și distorsiona.
În timp, vor „dansa” una în jurul celeilalte în cercuri care devin din ce în ce mai mici. Acest „dans” în cerc va trage și întinde fluxuri lungi de gaz și stele. Astfel, se vor amesteca cele două galaxii în ceva care seamănă cu o sferă. Pe măsură ce trec milioane de ani, această încurcătură galactică va consuma sau dispersa gazul și praful necesare pentru a declanșa nașterea stelelor. Odată ce perechea se unește, formațiunea rezultată poate arăta mai degrabă ca galaxia eliptică Messier 89, situată și ea în constelația Fecioarei. Odată ce Messier 89 a pierdut cea mai mare parte din gazul necesar pentru a forma stele, nu s-au mai născut multe stele. Acum, galaxia găzduiește stele mai vechi și clustere antice.
Fuziunea Căii Lactee
O fuziune galactică similară se va desfășura atunci când galaxia Calea Lactee se va ciocni în cele din urmă cu galaxia Andromeda, cel mai mare și cel mai apropiat vecin galactic. Astronomii de la NASA au folosit datele Hubble în 2012 pentru a prezice când ar putea avea loc o coliziune frontală între cele două galaxii spirale. Estimările arată că evenimentul se va întâmpla în aproximativ patru-cinci miliarde de ani.
Chiar în această perioadă, un halou masiv care înconjoară galaxia Andromeda se lovește de fapt de haloul galaxiei Calea Lactee, potrivit cercetărilor bazate pe datele telescopului spațial Hubble, publicate în 2020. Haloul galaxiei Andromeda se lovește de Calea Lactee. Haloul Andromedei, un înveliș mare de gaz, se extinde la 1,3 milioane de ani lumină din galaxie, aproape la jumătatea distanței până la Calea Lactee. De asemenea, se întinde până la două milioane de ani lumină în alte direcții.
Galaxia Andromeda
Galaxia Andromeda care conține probabil până la un trilion de stele, are dimensiuni similare cu marea noastră galaxie și se află la doar 2,5 milioane de ani lumină distanță. Poate suna incredibil de îndepărtat, dar la scară astronomică, asta face Andromeda atât de aproape încât este vizibilă pe cerul nostru de toamnă.
Oamenii de știință de la NASA au spus că este puțin probabil ca sistemul nostru solar să fie distrus atunci când Calea Lactee și Andromeda se unesc, dar soarele ar putea fi aruncat într-o nouă regiune a galaxiei. În plus, cerul de noapte al Pământului ar putea avea noi vederi spectaculoase, notează CNN.