Rep.: Un million de cărți puse în vânzare la Bookfest 2019. E mult, e puțin?

Alexandru Știrbu: Întotdeauna cînd spui „un milion” te gîndești la ceva impunător. Pe o piață de carte mică, așa cum este cea românească, un milion chiar înseamnă ceva! Mi se pare îmbucurător mai ales că se vor lansa la Bookfest și 4000 de noutăți, de titluri noi.

Rep.: Cum a evoluat piața de carte în România în ultimii zece ani?

Alexandru Știrbu: Păi, cum să spun… A crescut și a rămas mică. Cifrele din ultimii ani arată o tendință de creștere cu câteva procente, dar atîta vreme cît, la capitolul vînzărilor de carte, rămânem ultimii din UE, sub țări cu o populație nici la jumătate față de a noastră – între noi fie vorba fără o mare tradiție culturală, cum ar fi Bulgaria, de exemplu – nu cred că sunt motive de desfăcut șampania.

Rep.: Se poate trăi exculsiv din scris literatură în România?

Alexandru Știrbu: Doar ipotetic! Sunt câțiva scriitori, pe care îi putem „suspecta” că trăiesc doar din vânzarea cărților lor, dar poți să-i numeri pe degetele de la o mână. Mai apar, în fiecare an, mici „hit”-uri, de cele mai multe ori propulsate de de notorietatea autorilor – în special bloggeri de succes, actori sau cântăreți autohtoni – dar asta nu înseamnă că acești autori ar putea trăi doar din scris.

 

Te-ar putea interesa și: