ONG-ul numit „Consiliului Național al Elevilor” propune ca profesorii să aibă dreptul de a confisca telefoanele elevilor.
Conform proiectului, telefoanele elevilor nu pot fi folosite în timpul orelor de curs, al examenelor și al olimpiadelor și concursurilor școlare.
În cazul în care elevii le folosesc în timpul orelor de curs în scopuri non-educative, profesorii au dreptul să confiște aceste telefoane și să le returneze la sfârșitul zilei de curs, obligatoriu către părinții/tutorii legali ai elevilor minori.
Telefoanele elevilor pot fi confiscate în timpul orelor
În versiunea actuală a Statutului elevilor, nu există nicio mențiune cu privire la confiscarea și returnarea telefoanelor de către cadrele didactice.
„Articolul 15 – „(1) Elevilor le este interzis:
g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, a examenelor și a olimpiadelor și a concursurilor școlare; inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în timpul pauzelor, în scop educativ, cu acordul cadrului didactic sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Nerespectarea prevederilor lit. g) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă în mod obligatoriu către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”, se arată în propunerea Consiliului Elevilor.
Telefoanele, interzise în timpul orelor de curs
În schimb, conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, se interzice folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor.
„În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ.
În situații de urgență, utilizarea telefonului mobil este permisă cu acordul cadrului didactic. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ”.
Propunerile Consiliului Național al Elevilor
La data de 28 decembrie 2023, Consiliul Național al Elevilor a formulat o serie de propuneri pentru modificarea statutului elevului, inclusiv curriculumul la alegerea elevului din oferta școlii, asigurarea de produse de igienă în școli și furnizarea de consiliere pentru elevii exmatriculați.
În plus față de permisiunea acordată profesorilor de a confisca telefoanele elevilor, s-a sugerat și includerea în noul Statut al Elevului a unor noi roluri în cadrul consiliilor școlare ale elevilor.
Aceste funcții ar putea fi de directori de departamente și de elevi ambasadori în combaterea bullyingului, având ca scop consolidarea încrederii pe care elevii o acordă colegilor lor care îi reprezintă.
O altă sugestie care a generat controverse este aceea de a elimina intrările/ieșirile separate din unitatea de învățământ, care sunt destinate exclusiv profesorilor.
Ligia Deca a menționat că lasă școlilor libertatea de a decide asupra stabilirii intrărilor separate sau comune pentru profesori și elevi.
Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a declarat că intrările separate în școli pentru profesori și elevi nu constituie o formă de discriminare, potrivit edupedu.ro.