Ligia Deca promite creșteri de salarii de peste 50% pentru profesori

Ligia Deca promite creșteri de salarii de peste 50% pentru profesori Profesori / Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Ligia Deca, ministrul Educației, susține că remunerațiile personalului didactic vor cunoaște creșteri semnificative, înregistrând o medie de peste 50%, în intervalul iunie 2023 - iunie 2024.

Ligia Deca a catalogat perioada drept una „foarte bună pentru potenţialul educaţiei româneşti”.

Astfel, potrivit declarațiilor ministrului, salariul brut pentru un profesor aflat în primul an de activitate se va situa la peste 6.400 de lei după majorările din vara acestui an.

În același timp, salariul brut pentru un profesor cu peste 25 de ani de experiență și grad didactic I va depăși suma de 10.200 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lidia Deca anunță creșteri semnificative pentru profesori

„Mă bucur mult să fiu alături de dvs. la început de an, dar şi într-o perioadă, zic eu, foarte bună pentru potenţialul educaţiei româneşti.

Vorbim despre un an cu cea mai mare alocaţie bugetară pentru educaţie, care include, sigur majorarea salariilor în învăţământ dar, şi mai important pentru discuţia noastră din această sală, îndreptarea inechităţilor pentru funcţiile de conducere”, a spus ministrul Educației.

Conform afirmațiilor sale, s-a reușit corectarea inegalităților salariale prin intermediul actelor normative adoptate la finalul anului precedent și a celor care vor apărea în prezent.

Prin adoptarea Hotărârii de Guvern cu coeficienții pentru salariile directorilor, s-a avut în vedere remedierea discrepanțelor. Astfel încât, cei cu mai multe responsabilități, care gestionează o serie de atribuții mai extinse decât colegii, să beneficieze de salarii corectate, evitând situația în care, adesea, aveau remunerații mai mici decât cei care se ocupau doar de activitatea didactică și sporurile aferente, a mai spus Ligia Deca.

Negocieri dure la Guvern. Mărirea de salarii propusă de federațiile sindicale

Salarii profesori. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Ligia Deca s-a aflat luni într-o vizită în județul Prahova, unde a participat, printre altele, la ceremonia de inaugurare a unui nou sediu al unei școli din orașul Sinaia.

Se pregătește regulamentul și statutul pentru școli

Ministrul Educației a subliniat că se lucrează în prezent la dezvoltarea legislației secundare în domeniul educației. Ea a amintit că implică directorii de școli în procesul de elaborare a Regulamentului de Organizare și Funcționare, Statutului Elevilor, precum și în implementarea Planului Național pentru Siguranță în școli și în sistemul educațional.

„Colegii mei mi-au schiţat aici nişte teme de discuţie, o să dau doar câteva exemple, că poate sunt de interes. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ.

Ştim că salariile au crescut, în medie, cu între 25 şi 30% anul trecut. Anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%. Asta înseamnă că între iunie 2023-iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ.

În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante”, a mai completat Ligia Deca.

Ligia Deca, despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc: „Toţi trebuie să plătească”

Ligia Deca. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Un director ar urma să aibă un salariu de peste 11.000 de lei, spune Ligia Deca

Ligia Deca a ilustrat situația cu exemplul unui director de școală grad I, care va putea beneficia de un salariu de 11.484 de lei, fără a include sporurile, în urma majorărilor din luna iunie a acestui an.

În același timp, salariul unui director de școală grad II va ajunge la 11.812 lei, la care se pot adăuga diverse sporuri.

De asemenea, un profesor cu grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime, în iunie va câştiga un salariu brut de aproximativ 10.232 de lei, iar un debutant, în luna iunie, va câştiga un salariu brut de 6.446 de lei. Mă refer la debutanţii de până la un an vechime, la care se pot adăuga diferite sporuri”, a explicat ministrul, potrivit News.ro.