Evenimentul ZileiSocialGuvernul și-a uitat angajamentele. Salariile profesorilor cresc doar cu 13% la 1 ianuarie

Guvernul și-a uitat angajamentele. Salariile profesorilor cresc doar cu 13% la 1 ianuarie

Guvernul și-a uitat angajamentele. Salariile profesorilor cresc doar cu 13% la 1 ianuarie
Salariile profesorilor vor fi majorate, de la 1 ianuarie cu doar 13%, iar nu cu 25%, așa cum s-a angajat Guvernul condus de Nicolae Ciucă, în timpul grevei din vară. Pentru a nu se confrunta cu noi mișcări de protest, liberalii propun, suplimentar, o altă creștere, de 7%, dar de la jumătatea anului viitor.

Salariile profesorilor vor crește de la 1 ianuarie cu doar 13%, iar nu cu 25, așa cum a promis Guvernul în timpul grevei din vară. Procentul este prevăzut într-un draft al așa-zisei Ordonanțe trenuleț. Actul normativ va stabil cum vor fi majorate salariile cadrelor didactice și ale demnitarilor.

Ulterior, în luna august ar urma o altă majorare la salariile profesorilor, de 7%. Este posibil ca mărirea finală să nu aibă loc anul viitor ci abia după ce va fi adoptată legea salarizării, undeva în 2025.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salariile profesorilor, lăsate pe altă dată

Pe de altă parte, PNL propune ca salariile profesorilor să fie majorate suplimentar cu 20%. Măsura este susținută de conducerea partidului, dar mai trebuie aprobată, în acord cu colegii din PSD, în coaliție.

Nicolae Ciucă împreună cu ministrul finanțelor Marcel Boloș și cel al Educației Ligia Deca au discutat pe marginea bugetului pentru 2024. Cei trei s-ar fi pus de acord să propună celor din PSD o creștere de 20% la salariile profesorilor.

Liberalii și-ar fi făcut calculele și ar fi propus o majorare a bugetului Educației de 57%. Banii ar urma să meargă în cea mai mare parte pentru investiții în creșterea calității Educației, salarizare, burse și masă sănătoasă pentru copiii în nevoie.

Marcel Ciolacu, ședință de Guvern
Guvern / Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul nu și-a respectat angajamentele

În vară, Guvernul condus de Nicolae Ciucă dădea asigurări profesorilor că veniturile vor fi mai mari din ianuarie 2024. Politicienii răspundeau, astfel, revendicărilor făcute de dascălii aflați în grevă. Cadrele didactice cereau ca salariul unui debutant din Educație să fie egal cu salariul mediu brut pe economie.

Guvernanții au pomis că vor finaliza de urgență legea salarizării bugetare și că majorarea pentru salariile profesorilor este garantată, de la 1 ianuarie. Doar că termenul de elaborare a legii, 15 iulie, nu a fost respectat. Legea a fost amânată pentru 2024, iar aplicarea abia peste doi ani, în 2025.

Salariile profesorilor și promisiunile politicienilor

Sindicaliștii din învățământ sperau ca procentul total de 20% să fie aplicat integral de luna viitoare. Este angajamentul pe care și l-a luat coaliția de guvernare în vară, în timpul protestelor.

Acum, reprezentanții profesorilor așteaptă o întâlnire cu Marcel Ciolacu pentru a clarifica lucrurile. Dat fiind că informațiile apărute în spațiul public nu au caracter oficial, aceștia refuză să facă alte comentarii.

„Astfel de documente au mai apărut și s-a constatat foarte clar că nu stau în picioare. Poate unele sunt aruncate pe piață doar așa, ca să vedem care este reacția publicului larg vizavi de anumite idei din capetele guvernanților”, spune preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, citat de Europa Liberă.


Accesează: