Teleconferința din 20 decembrie 1989. Ceaușescu și conspirația mondială

Teleconferința din 20 decembrie 1989. Ceaușescu și conspirația mondială Ceaușescu 1989 . Sursa: Agerpres

Teleconferința din 20 decembrie 1989. Ceaușescu încearcă să joace cartea conspirației mondiale. Ce idee diabolică a avut dictatorul după aceea și cum s-au comportat liderii din județ la indicațiile Tovarășului?

Teleconferința din 20 decembrie 1989. Ceaușescu încearcă să joace cartea conspirației mondiale. Ce idee diabolică a avut dictatorul după aceea și cum s-au comportat liderii din județ la indicațiile Tovarășului?

Teleconferința din 20 decembrie. Cum s-a repercutat ea la nivel național?

Presa a relatat momentul sosirii la București a aeronavei lui Ceaușescu. Acesta părea îmbătrânit și obosit. În prima linie, Elena Ceaușescu așteaptă cuminte și cu aceeași privire de viperă care vrea să dea mușcătura mortală.

Nicolae Ceaușescu, însoțit de Elena Ceaușescu, Vasile Milea, Ministrul Apărării și alți demnitari vorbește din studioul unde de regulă se adresa de Revelion națiunii. Este în picioare, face eforturi să citească fără ochelari de pe foi, ține o mână în semn de autoritate de biroul unde de obicei stătea jos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ceilalți tac în timp ce Nicolae Ceaușescu expune ideea că SUA, Ungaria, pe fondul ultimelor modificări și discuții din Malta încearcă să distrugă România, că la Timișoara acționează bande de huligani, că instituțiile statului sunt atacate de forțe ostile.

Teleconferința precedentă cu județenele de partid și înăsprirea ordinelor

Populația în loc să achieseze la ceea ce i se spunea, se simte tulburată. Se știa de la Europa Liberă ce se petrecuse la Timișoara, mai puțin tragedia cadavrelor arse la crematoriu, dar oricum, faptul că Nicolae Ceaușescu apărea după trei zile la televizor, era oricum o noutate dar și o confirmare că el practic era în contratimp cu istoria.

Teleconferința fusese precedată de o alta, rămasă în stenograme. Dar oare ce nu s-a văzut la televizor? Ion Traian Ștefănescu, toarșu prim de la Dolj confirmă că a înțeles și că toți vor fi la televizor la momentul discursului, Ion Coman de la Timișoara spune că s-a ordonat foc! așa cum ceruse Ceaușescu.

Stare de necesitate în Timiș

Ceaușescu îl ia la rost pe Vasile Milea, general și ministru la Apărare pe care-l întreabă dacă a făcut armata și dacă știe ce e aia muniție de război cum ordonase el. În colimator sunt luați șeful DSS Iulian Vlad, șeful internelor Postelnicu,  acesta din urmă încercând să își ia angajamente și să își facă autocritica.

Stenogramele spun că Nicolae Ceaușescu a decretat starea de necesitate în Timiș. Acest fapt urma să fie spus la televizor, la teleconferința de după discuția cu județenele de partid. Pe 20 decembrie 1989, Timișoara se proclamase „oraș liber de comunism”.