Salt uriaș pentru tehnologie. Ascensiune pentru AI, probleme pentru giganții Meta și Google

Salt uriaș pentru tehnologie. Ascensiune pentru AI, probleme pentru giganții Meta și Google Sursa Foto: Pixabay

Anul 2023 a reprezentat o adevărată rampă de lansare pentru domeniul Inteligenței Artificiale. De altfel, dincolo de această ascensiune, marii giganți din sfera tehnologiei s-au confruntat cu probleme mari.

Anul 2023 a fost unul reprezentativ pentru tehnologie. Dacă în cel precedent, conceptul Inteligenței artificiale (AI) era asociat cu domeniul ficțiunii, întreaga percepție a lumii s-a schimbat treptat. Mai mult, acesta a devenit parte din multe sfere de activitate. Tot în anul care a trecut, marii jucători de pe piață s-au confruntat cu diferite probleme.

Anul 2023, pași importanți pentru tehnologie

Inteligența artificială a devenit un instrument folosit de milioane de oameni. Totuși, experții spun că în prezent nu se folosește la scară largă nici 10 % din ceea ce ar putea face conceptul AI. Cu toate acestea 202: a fost anul în care oamenii au făcut loc acestui termen controversat, aproape de neacceptat până de curând.

Treptat, acest salt uriaș pentru tehnologie și-a făcut loc în multe domenii de activitate. Un astfel de avânt a reprezentat un semnal de alarmă inclusiv pentru autorități, în prezent având loc mai multe încercări de a reglementa conceptul.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, giganții din această sferă au intrat rapid în joc, mizând pe investiții mari în domeniu.

 Anul 2023, salt uriaș pentru tehnologie. Ascensiune pentru AI, probleme pentru giganții Meta și Google

Meta. Sursa foto: Dreamstime.com

Microsoft, Google, Meta, investiții uriașe în sfera AI

Pentru această miză uriaș, companiile de referință în tehnologie au făcut pași mari spre a deveni referință. Microsoft a mizat pe acest domeniu încă de la începutul anului 2023. Gigantul a făcut o investiţie de 13 miliarde de dolari în OpenAI. De altfel, Micrososft a decis să folosească tehnologia GPT4 pentru chatbot-ul pe care îl deține,  Bing.

De asemenea, Google nu s-a lăsat mai prejos și a introdus un model AI puternic. Gemini are la bază un concept unic, având capacitatea ca dincolo de text, să poată absorbi informaţii audio, video şi imagini.

Un alt jucător mare din tehnologie, Meta, compania condusă de Zuckerberg, a propus o alianță între giganții din piață, totul pentru  o evoluție și mai accentuată a AI-ului.

 Anul 2023, salt uriaș pentru tehnologie. Ascensiune pentru AI, probleme pentru giganții Meta și Google

Google. Sursă foto: Dreamstime.com

Anul 2023, probleme pentru marii jucători din tehnologie

În acest an, dincolo de saltul uriaș al AI, problemele nu au lipsit pentru marile companii. Astfel, prima lovitură a fost primită de Google. La începutul anului 2023,

Acțiunile Alphabet - compania mamă a gigantului Google - au scăzut drastic, pierzând aproximativ 55 de miliarde de dolari din valoarea de piață.

Mai mult, Samsung a luat în considerare înlocuirea Google ca motor de căutare pentru toată gama sa de dispozitive.

Un astfel de cutremur în tehnologie ar fi dus și la declinul colaborării dintre Alphabet și Apple. În spatele acesteia se află un  contract de peste 20 de miliarde de dolari.

Nici grupul Meta nu a stat departe de probleme în anul care se încheie. Acesta a fost chemat în judecată de peste 40 de state americane, pe motiv că face tot ce este posibil pentru a-i atrage pe tineri pe Instagram și Facebook. Mai mult, gigantul a fost acuzat că apelează la diferite metode pentru a-i face dependenți de aceste rețele sociale. În plângerea depusă, strategiile Meta au fost comparate cu cele folosite în industria tutunului și a țigărilor electronice.

Mai mult, gigantul Meta a fost atacat și din altă direcție. Peste 80 de mass-media spaniole au plângere companiei mamă a Facebook și Instagram. Aceasta a rost acuzată că nu respectă reglementările europene privind protecția datelor personale. Mai mult, grupului i-au fost solicitate daune morale de peste 550 de milioane de euro.