Tehnologia poate încetini procesul de îmbătrânire. Efecte nebănuite asupra organismului

AI Sursa foto: Pixabay

BBCDe mult timp, oamenii de știință au cercetat impactul stilurilor de viață asupra sănătății pe termen lung. Astăzi, se întreabă dacă noile tehnologii pot contribui la întârzierea procesului de îmbătrânire a creierului nostru, monitorizând cum acesta se schimbă odată cu înaintarea în vârstă.

Loma Linda este una dintre celebrele „Zone Albastre” ale lumii, comunități renumite pentru longevitatea locuitorilor lor. Membrii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din acest oraș trăiesc mai mult decât media datorită stilului de viață sănătos: dietă vegetariană sau vegană, renunțarea la alcool și cofeină, și un accent deosebit pe îngrijirea corpului.

Dr. Gary Fraser de la Universitatea Loma Linda susține că acești oameni nu doar că trăiesc mai mult, dar și perioada lor de sănătate este prelungită cu patru până la șapte ani.  În Loma Linda, nu există un secret misterios. Locuitorii duc pur și simplu o viață foarte sănătoasă, fiind activi fizic, implicați social și atent la alimentație. Judy, locuitoare într-o unitate de locuințe asistate, spune că conversațiile și interacțiunile comunitare sunt esențiale pentru sănătatea mintală. Și cercetările confirmă: socializarea și activitatea mentală pot proteja creierul de deteriorare.

Pe măsură ce tehnologia avansează, devin posibile modele predictive și preventive pentru îngrijirea sănătății. Diagnoza precoce devine crucială în toate domeniile medicale, ajutată de inteligența artificială și analiza datelor masive.

În California, Lara Lewington explorează cum cercetătorii studiază sănătatea creierului nostru și încearcă să îmbunătățească procesul de îmbătrânire. În universitatea sa, Andrei Irimia folosește scanări RMN și IA pentru a înțelege cum îmbătrânesc creierele sănătos sau în caz de boală, cum ar fi demența.

Noile tehnologii pot contribui la întârzierea procesului de îmbătrânire a creierului

Companii private, precum Brainkey, comercializează deja tehnologia de diagnosticare precoce. Owen Philips, fondatorul Brainkey, consideră că în viitor, scanările RMN vor deveni accesibile mai multor oameni, oferind informații vitale despre sănătatea creierului.

În timp ce tehnologia progesează, oamenii de știință studiază și impactul socializării și singurătății asupra sănătății creierului. Într-un experiment, Judy a descoperit că lipsa interacțiunii sociale poate afecta serios sănătatea mintală.

În contrast, cercetătorii analizează cum anumite comunități îmbătrânesc mai sănătos și mai mult. Oamenii de știință se inspiră din Zonele Albastre, comunități unde oamenii trăiesc mult datorită dietelor sănătoase și a stilurilor de viață active.

Cum arată un stil de viață sănătos? Renunțarea la alcool și cofeină, o dietă bazată pe plante și angajamentul în comunitate sunt esențiale. Aceste obiceiuri nu doar că prelungesc viața, dar și perioada de sănătate activă.

Un alt factor crucial este somnul. Profesorul Matthew Walker explică cum somnul reîmprospătează creierul și corpul, spălând substanțe nocive. Un somn bun este esențial pentru o funcționare optimă a minții, iar lipsa somnului poate contribui la declinul cognitiv.

În Silicon Valley, antreprenorii tehnologici investesc milioane în cercetarea longevității. Bryan Johnson, de exemplu, experimentează cu suplimente, post intermitent și alte tratamente pentru a rămâne tânăr, potrivit BBC.