Tehnologia Deep Fake avansează îngrijorător! Poate pune cuvinte în gura oricui - chiar și a ta

Tehnologia Deep Fake avansează îngrijorător! Poate pune cuvinte în gura oricui - chiar și a ta

Tehnologia Deep Fake evoluează rapid iar consecințele sunt îngrijorătoare. A fost deja utilizată pentru a crea știri false, imagini rău-intenționate, videoclipuri fanteziste cu celebrități și filmuleţe deocheate în numele răzbunării. Este incredibil cât de uşor se poate pune o persoană într-o cameră şi ce i s-ar putea inventa. Imaginați-vă puţin şi, cu siguranţă, v-ar provoca niscaiva frisoane acest tip de tehnologie. De ce va fi atât de uşor? Pentru că toată lumea a devenit o carte deschisă pe social media. Majoritatea internauţilor îşi expun copiii, familiile chiar şi locuinţele. Fotografiile sunt la ordinea zilei pe Facebook şi Instagram. Aşa că oricând pot apărea într-un loc pe care nu l-au văzut niciodată sau, o persoană dubioasă poate fi plasată chiar în livingul sau dormitorul casei lor.

Fenomenul a luat amploare în 2017 când un utilizator cu nickname-ul Deep Fake a pus pe Reddit video-uri în care fețele erau înlocuite foarte convingator cu cele ale unor actori celebri. Este practic vorba de trucaje realizate prin montaj, iar în unele cazuri au fost extrem de reuşite şi de convingătoare.

Inteligenţa artificială "AI" este folosită pentru a genera chipuri false si trucaje aproape perfecte 

Cercetătorul James Vincent ridică probleme terifiante despre această tehnologie: "Am văzut falsurile grave care utilizează "Tehnologia GAN" pentru a lipi chipurile oamenilor pe alte imagini, adesea pentru a crea videoclipuri pornografice. Abilitatea de a manipula și de a genera imagini false la scară largă va avea efecte îngrozitoare în societate. Un astfel de software ar putea fi extrem de util pentru crearea campaniilor de propagandă și de influență politică. Trezirea oamenilor va sosi, dar poate prea târziu. Dar,  se pare că acest "prea târziu" este deja prezent. Acest nou algoritm permite editorilor video să manipuleze prin simplele operaţiuni: copiați, lipiți, adăugați, ștergeți cuvinte, puneţi alte cuvinte...", a spus cercetătorul.  

Ne puteți urmări și pe Google News

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, Institutul Max Planck pentru Informatică, Universitatea din Princeton Cercetare și Adobe, a creat un astfel de algoritm pentru a edita videoclipuri cu vorbitori dar cărora li se pun cuvinte în gură. Consecințele acestei tehnologii sunt oribile".

Este din ce în ce mai dificil să discernem falsul din realitate 

Vom ajunge într-un punct în societatea noastră postmodernă în care văzul și auzul nu vor fi credibile. Originalul nu va mai însemna nimic. Cu cât apreciem performanţa acestor tehnologii mai mult, cu atât ne afundăm mai tare şi cădem în capcana falsului. Nu este o coincidență faptul că acest lucru a fost oficial discutat la întâlnirea ultra-secretă a elitelor  grupului Bilderberg unde participă în mod regulat principalii jucători de la Silicon Valley, inclusiv Google și Microsoft.  Pentru ce va fi folosită tehnologia Deepfake în viitor? Care vor fi consecințele la scară largă? Cui foloseşte? Sunt întrebări la care nimeni n-a dat încă un răspuns...