Tehnologia "Big Brother", la îndemâna hoțilori și obsedaților! Toți suntem în pericol!
- Ovidiu Drugă
- 15 iunie 2020, 07:39
Recunoașterea facială nu mai este numai o armă a autorităților. În zilele noastre, oricine are un computer poate obține informații detaliate despre altă persoană pornind de la o simplă fotografie.
Potrivit dailymail.co.uk, cine încarcă fotografia unei persoane pe motorul de căutare polonez PimEyes poate vedea în câteva secunde toate pozele disponibile online în care apare acea persoană. Fotografia de la care se începe căutarea poate fi luată se oriunde, de pe un site de știri sau de pe site-urile de socializare. Și un instantaneu luat pe stradă unui necunoscut e bun. Motorul de căutare prezintă în scurt timp toate fotografii care se potrivesc. O căutare simplă nu oferă informații detaliate despre pagina pe care au fost descoperite pozele, ci doar numele generic al site-ului (de pildă facebook.com).
Există, însă, și o variantă premium destul de costisitoare (peste 11 euro pe zi) care le oferă clienților toate detaliile despre pagina pe care a fost descoperită fotografia. Acest serviciu plătit le oferă, de asemenea, utilizatorilor posibilitatea de a fi notificați ori de câte ori pe internet apare o nouă fotografie a persoanei căutate.
Experții sunt de-a dreptul îngroziți de implicațiile folosirii acestei tehnologii în ceea ce privește dreptul la viață privată. Ziariștii de la Daily Mail au testat ei înșiși site-ul polonez și au ajuns la concluzia că nu e vorba de vorbe în vânt. Motorul de căutare chiar dă rezultate. De altfel, potrivit lui Dave Gershgorn de la site-ul OneZero, programatorii polonezi oferă astfel de date și autorităților statului.
PimEyes susține că scopul său este de a le permite oamenilor să-și protejeze confidențialitatea și să prevină folosirea abuzivă a propriei imagini, dar, în fapt, nu există niciun fel de garanții că o persoană încarcă propriile fotografii. Nu există niciun mecanism care să-i împiedice pe utilizatori să folosească fotografia unui străin pentru a căuta pe internet detalii despre viața acestuia, cu toate pericolele care decurg de aici
PimEyes nu este primul site care oferă acces publicului la tehnologia de recunoaștere facială și de căutare online a feței unei persoane. La începutul acestui an, motorul de căutare rus Yandex a fost acuzat că a furnizat un sistem de recunoaștere facială nereglementat și că a încălcat dreptul la viață privată. O altă companie rusă, numită NtechLab, a lansat FindFace în 2016. Aceasta a funcționat într-un mod similar cu PimEyes și a fost extrem de populară, dar până la urmă site-ul a fost închis, iar tehnologia adaptată pentru nevoile autorităților.
Felix Rosbach, un expert german intervievat de jurnaliștii de la Daily Mail, a declarat că sunt puține lucruri pe care o persoană le poate face pentru a se proteja de această tehnologie. „Singurul lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja imaginea este să vă asigurați că profilurile dvs. de social media nu sunt disponibile public și, evident, să trimiteți fotografii doar unor persoane de încredere”.