Tehnica revoluționară pentru Notre Dame. Cum se vor recrea sunetele catedralei mistuite de flăcări

Tehnica revoluționară pentru Notre Dame. Cum se vor recrea sunetele catedralei mistuite de flăcări Sursa: Pixabay

Distrugerea legendarei catedrale Notre Dame într-un incendiu de proporții, în 2019, a întristat omenirea. O tehnică revoluționară va reuși însă să reproducă cu acuratețe sunetele care au fost auzite în interiorul și exteriorul edificiului datând din secolul 13.

Ecoul sunetelor de clopot se aude în preajma esplanadei legendarei catedrale. Pentru oamenii obișnuiți, ar putea jura că e vorba de sunetele care se aud la Notre Dame de sute de ani, potrivit unui material BBC.

Mylène Pardoën are o profesie rară: este arheolog de sunet și a reușit o performanță unică. Originară din Lyon, aceasta a creat o tehnică bine pusă la punct după ce a observat că muzeele neglijează deseorifolosirea sunetului în expoziții. În ultimii 10 ani, ea a vizitat monumente și șantiere pentru a analiza mediile acustice și a le recrea sunetele.

Povești țesute din sunete

"Spun povești din trecut țesute nu prin cuvinte, ci prin sunete", explică experta. Unul din proiectele ei emblematice este restaurarea catedralei Notre Dame, avariată grav de incendiul din anul 2019. Acoperișul distrus total și arderea pereților superiori au dus la pierderea "vocii" edificiului istoric: reverberația sa unică a devenit acum o tăcere asurzitoare pentru vizitatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obiectivul lui Pardoën este acela de a reproduce sunetele care se auzeau în interiorul și în exteriorul catedralei încă din secolul 13. Ea a lucrat în acest scop cu o echipă de cercetători în acustică și ingineri de sunet.

France Notre Dame Fire

Incendiul devastator care a lovit simbolul Parisului

Pentru a recrea sunetele și zgomotele Notre Dame, Pardoën a studiat foarte bine arhivele. Mărturisește că s-a afundat în tot ceea ce i-a putut vorbi despre acele vremuri, fie că este vorba de tablouri, sculpturi, literatură sau chiar documente  administrative. "Am vrut să înțeleg obiectele din jurul oamenilor și de aici zgomotele pe care le auzeau. De exemplu, știm din surse istorice că în jurul catedralei, în secolul 18, existau animale cum sunt câinii. Așadar am înregistrat sunetele acelor animale".

În prezent, Notre Dame este închisă oricăror echipe de cercetare din cauza lucrărilor de reconstrucție.

Fascinantul castel Guédelon e o sursă de inspirație

Pardoën a descoperit un nou fundal de sunete în adâncul pădurilor din nordul Burgundiei. Acolo a găsit sunete – în principal replici pentru diferite unelte  – din Evul Mediu.

Unul dintre edificiile culturale simbol ale Franței a fost mistuit de un incediu devastator. Sursa foto. EVZ

Un alt loc inspirațional pentru specialista în sunete este unul dintre cele mai uimitoare castele din lume, Guédelon. Originea sa este mai neobișnuită. În 1997,  un grup de francezi pasionați de Evul Mediu au decis, după o noapte de beție, să construiască un castel de secol 13, folosind exclusiv instrumentele și metodele disponibile în acea epocă. După 24 de ani, castelul – care încă se construiește – este un experiment arheologic care  atrage peste 300.000 de turiști anual.

Simularea pe computer reînvie ambianța de acum câteva secole

Aceste înregistrări au legătură directă cu Notre Dame. Păstrează munca diferitor meșteri de pe șantieri cum ar fi zidarii, care erau foarte prezenți în faimosul edificiu în Evul Mediu. Astfel Mylène Pardoën va fi ajutată să obțină ambianța din catedrală exact cum era la acel moment.

Apoi mostrele audio vor fi incluse într-o simulare pe computer proiectată de o echipă de ingineri, care vor detecta felul în care materialele și alegerile din structura de rezistență în timpul lucrărilor de reconstrucție pot altera viitoarea acustică a Notre-Dame. Chiar modificări minore ca punerea unei carpete sau folosirea lemnului în locul  metalului pentru ancadramente poate influența dramatic "vocea" catedralei.

Al doilea obiectiv al proiectului este clasificarea acestor sunete în patrimoniul cultural intangibil al Franței potrivit prevederilor Unesco, conchide materialul BBC.

Sursa foto: Agerpres