Teheranul dă asigurări inspectorilor AIEA

Teheranul dă asigurări inspectorilor AIEACentrala de la Zaporojie Sursa: Aljazeera.com

Republica islamică a acceptat să repornească camerele de supraveghere din mai multe uzine nucleare şi să crească ritmul inspecţiilor. "Un pas în direcţia cea bună", potrivit directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a salutat sâmbătă, 4 martie, "un pas în direcţia cea bună", Iranul acceptând să repornească camerele de supraveghere din mai multe uzine nucleare şi să crească ritmul inspecţiilor.

"Am ajuns la un acord să opereze din nou camerele şi sistemele de supraveghere", a declarat şeful AIEA, Rafael Grossi, în faţa jurnaliştilor, pe aeroportul din Viena.

În afară de asta, numărul de vizite la uzina subterană Fordo, unde au fost detectate recent particule de uraniu îmbogăţit la un nivel apropiat de pragul bombei atomice, va creşte cu 50%.

Revenit în Austria, unde îşi are sediul Agenţia, după două zile de întâlniri în Iran şi o discuţie cu preşedintele Ebrahim Raissi, Rafael Grossi a insistat pe importanţa acestor progrese "foarte concrete".

"Hemoragie de informaţii"

Deoarece Republica islamică limitase mult inspecţiile şi debranşase camerele de supraveghere anul trecut, lăsând AIEA în incertitudine, în contextul deteriorării relaţiilor dintre Iran şi marile puteri occidentale.

"Am oprit hemoragia de informaţii" de care dispune AIEA, a estimat Rafael Grossi. În ultimele luni, în lipsa unei supravegheri suficiente, Agenţia spusese că nu mai este în măsură să garanteze caracterul paşnic al programului nuclear iranian. "E foarte, foarte important", "în special în perspectiva reanimării acordului" din 2015 care limita activităţile atomice ale Iranului în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale

Negocierile dintre Teheran şi statele părţi (China, Rusia, Regatul Unit, Franţa şi Germania), cu participarea indirectă a Statelor Unite, sunt într-un punct mort din august 2022.

Acest pact, cunoscut sub acronimul JCPOA, este pe moarte de la retragerea Statelor Unite, decisă în 2018 de preşedintele Donald Trump, şi după care Iranul nu şi-a mai respectat, treptat, angajamentele.

"Insuficient"

La Teheran, şeful Organizaţiei iraniene a energiei atomice (OIEA), Mohammad Eslami, le-a cerut protagoniştilor negocierilor să facă şi ei un gest.

"Cele trei ţări europene şi alte ţări nu se concentrează decât pe obligaţiile iraniene în cadrul JCPOA. Au şi ele obligaţii pe care trebuie să şi le asume", a spus el. "Iranul nu-şi va sacrifica niciodată interesele naţionale", a subliniat Mohammad Eslami, în vreme preşedintele Raissi a insistat şi el pe lângă Rafael Grossi în legătură cu apărarea "drepturilor naţiunii iraniene".

"Sperăm că AIEA va adopta o abordare absolut profesională [faţă de dosarul nuclear iranian] şi că puterile politice (...) nu vor afecta activităţile Agenţiei", a adăugat Ebrahim Raissi, potrivit site-ului preşedinţiei.

Şeful agenţiei ONU trebuie acum să prezinte rezultatele vizitei sale în Consiliul guvernatorilor AIEA, programat săptămâna viitoare la Viena.

În ciuda progreselor obţinute, "anunţul de astăzi nu este suficient pentru a reduce riscul tot mai mare de proliferare reprezentat de Iran", a reacţionat Kelsey Davenport, expert al Arms Control Association. Statele Unite şi europenii "ar trebui să caute să capitalizeze pe acest elan dând un impuls diplomatic care ar reangaja Iranul în negocieri", a spus ea cu referire la o posibilă rezoluţie ca reacţie la descoperirea de la Fordo.

"Fluctuaţii involuntare"

Iranul, care neagă că ar vrea să se doteze cu arma nucleară, s-a justificat vorbind despre "fluctuaţii involuntare" în procesul de îmbogăţire şi dând asigurări "că nu a încercat îmbogăţirea cu peste 60%", aşa cum a repetat sâmbătă Mohammad Eslami.

Franţa a apreciat totuşi că este vorba de o "dezvoltare fără precedent şi extrem de gravă", potrivit france24.com

Sâmbătă, Rafael Grossi nu a vrut să fie alarmist în această privinţă. "Am detectat un anumit nivel şi apoi am cerut lămuriri. Dar observând continuu instalaţia, am constatat că nu a existat producţie sau acumulare de uraniu" la acest nivel, a precizat el.

În ce priveşte descoperirea anul trecut de urme de uraniu îmbogăţit în trei uzine nedeclarate, Iranul a fost obiectul unei chemări la ordine cu ocazia ultimei reuniuni a AIEA, în noiembrie 2022, pentru lipsa cooperării.

 

(Traducerea Rador)