Evenimentul Zilei > Actualitate > Ştefan Pirpiliu (Forţa Civică): „Nu putem exclude oameni cărora nu li se poate reproşa ceva concret” | VIDEO
Ştefan Pirpiliu (Forţa Civică): „Nu putem exclude oameni cărora nu li se poate reproşa ceva concret” | VIDEO

Ştefan Pirpiliu (Forţa Civică): „Nu putem exclude oameni cărora nu li se poate reproşa ceva concret” | VIDEO

Ştefan Pirpiliu, secretarul general al Forţei Civice, vorbeşte, într-un interviu acordat EVZ, despre strategia Alianţei România Dreaptă pentru selectarea candidaţilor la parlamentare şi despre acuzaţiile de traseism venite din partea foştilor săi colegi din PDL.

EVZ: Domnule Ştefan Pirpiliu, foştii colegi democrat- liberali critică Forţa Civică pentru că a primit oameni care au migrat de la PDL. Este şi cazul dvs. Cum comentaţi aceste critici?
Ştefan Pirpiliu: Sunt nejustificate. Analiza trebuie să fie mult mai temeinică. Contează rezultatele pe care eu le-am adus în ultimii zece ani în politica românească. Acum două săptămâni, când s-a ales conducerea Forţei Civice, din 21 de colegi, şase veneam din alte partide. 15 sunt oameni noi, oameni care nu au mai făcut politică. Nu putem exclude oameni cărora nu li se poate reproşa ceva concret, să-i scoatem din viaţa politică. Chiar nu putem să-i excludem. Avem nevoie, mai ales într-o construcţie nouă, şi de experienţa celor care ştiu cum se organizează o structură de partid. Aici mă includ şi pe mine.
Oamenii aceştia au fost catalogaţi ca traseişti de unii lideri PDL, care au spus că nu vor avea loc pe lista de candidaţi.
Mă doare să aud această poziţie din partea preşedintelui PDL, Vasile Blaga, aceasta după 10 ani în care am muncit împreună de dimineaţa pînă noaptea tîrziu, de la perioada anilor 2000, cînd mulţi plecau din partid pînă la perioada în care PDL a fost la guvernare cînd mulţi au dat buzna în partid. Este unul dintre oamenii care m-au învăţat politică, şi pentru acest lucru îl stimez. Nu în ultimul rînd, aici aş concluziona cu exemplul în care profesorul îşi doreşte să-l vadă şi să aibă satisfacţia ca elevul poate să mearga pe propriile picioare. Vreau şi pot să dovedesc asta.
Dar nu aţi mai putut să continuaţi în PDL?
În viaţă sunt etape. Pentru mine a însemnat enorm ceea ce a însemnat partea de început în politică, care a fost în PDL. Azi, poate asta vine şi de la profesia de inginer pe care o am, îmi place să construiesc. Provocarea a venit de la acest proiect – Forţa Civică- unde poţi construi de la zero ceva, care să devină reprezentativ pentru tinerii întreprinzători , care au tăcut până acum şi au preferat , o dată la patru ani, să sancţioneze, dar care au foarte multe lucruri de spus. Avantajul unei construcţii noi este şi acela că ai foarte multe locuri libere la masă. Este mult mai uşor să aşezi pe aceste scaune oameni care vin cu idei, care au personalitatea lor, decât să încerci să le faci loc la aceeaşi masă. Ăsta este principalul avantaj, pe care noi încercăm să-l fructificăm la maxim în această construcţie.
"Dacă vor fi întrebări despre mine în Comisia de etică, am răspunsuri"
Veţi mai candida la Parlament?
Cu siguranţă. Îmi doresc să candidez în colegiul 13, sector 3. Am curajul să vin în faţa aceloraşi alegători ca şi acum patru ani şi să le cer votul pentru un nou mandat.
Şi veţi trece de Comisia de Etică condusă de Monica Macovei?
Mă cunosc destul de bine. Nu-mi este ruşine de tot ceea ce am făcut în activitatea mea politică de până acum. Dacă se ridică câteva întrebări cu siguranţă am argumente, plecând de la ceea ce este real. Dar ordinea, zic eu, este următoarea: duminica trecută am semnat o Alianţă, săptămâna aceasta nu au fost adoptate criteriile, urmează o perioadă în care se depun candidaturi din partea formaţiunilor care compun alianţa şi acolo unde se va considera că este nevoie de o discuţie, va fi etapa în care va trebui să ne lămurim.
Cum comentaţi atacurile între liderii Dreptei?
Domnul Neamţu împotriva domnului Ungureanu? A fost mai degrabă o copilărie, în faza actuală. Cred că liderii care s-au aşezat în jurul mesei în faza actuală, în Alianţă, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu şi Aurelian Pavelescu – Mihail Neamţu n-a putut să fie semnatar- au suficientă maturitate să tranşeze în interior dacă au ceva de tranşat.
"Nu este în măsură Mihai Neamţu să vorbească despre traseism"
Dl. Neamţu v-a adus nişte acuzaţii publice. Nu i-aţi răspuns?
Dacă era o declaraţie serioasă îi dădeam o replică. La lucruri neserioase nu am ce replică să dau. În plus, nu este dânsul în măsură să pună astfel de întrebări?
De ce?
Nu este. Restul, când va veni momentul, o să discutăm.
Credeţi că liderii Dreptei pot să contracareze eficient USL?
În ultima vreme nu prea se omoară cu opoziţia activă. Alianţa trebuie să intre în logica de opoziţie. Trebuie să vedem dacă noi, într-adevăr, îi reprezentăm pe cei care au dus greul în România. Gândiţi-vă că un tânăr după 89 a trebuit să dea şpagă ca să poată să trăiască în România. Există posibilitatea ca Alianţa să le ofere soluţii? Eu cred că da.
Credeţi că ARD va participa la guvernare după alegeri?
Da, dacă noi, în momentul de faţă, dăm răspunsuri concrete la situaţia dată, venim cu soluţii clare, pertinente, la problemele cetăţenilor. Nu trebuie să spunem ceea ce vrem să facem dacă ajungem la guvernare. Cred că politica trebuie să o duci şi dacă ajungi la guvernare şi dacă nu. Noi, după 89, am fost obişnuiţi să auzim că partidele au un program de guvernare, de exemplu, 2012- 2016. Păi ce, ţara asta trăieşte doar în patru ani? Sau programul tău de guvernare are valoare doar dacă ajungi la guvernare sau sunt principii şi lucruri pe care te vei bate şi din opoziţie să le impui?!
Cu ce procent credeţi că va contribui Forţa Civică la scorul Alianţei Dreptei în alegerile parlamentare?
Nu sunt adeptul pronosticurilor, dar vă pot spune că, în momentul de faţă, Forţa Civică are un lider, o locomotivă, care, dacă ne uităm la alte analize, este o locomotivă a Alianţei. Nu poate contesta nimeni acest lucru. Deci, în situaţia dată, va fi dificil de măsurat cât aduce liderul, cât aduce fiecare formaţiune în parte. Cel mult, putem avea o fotografie la final, pe 10 decembrie, care nu exprimă voturile pe care le aduce Forţa Civică, putem vedea că acolo unde am avut candidaţi au fost votaţi.
CARTE DE VIZITĂ
ŞTEFAN PIRPILIU
Secretar general Forţa Civică

  • Deputat independent (ex- PDL).
  • A urmat cursurile Facultăţii de Mecanică, Universitatea din Craiova (2002), Colegiului Naţional de Apărare (2004), Colegiului Superior de Siguranţă naţională(2005).
  • Are 35 de ani şi este de profesie inginer.