TEATRU LA SIBIU: Un festival de şase milioane de euro

TEATRU LA SIBIU: Un festival de şase milioane de euro

Teatrul trece peste recesiunea economică. Nu mai puţin de 5,89 milioane de euro (24,5 milioane de lei) s-au alocat pentru cea de-a XVI-a ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care se va desfăşura între 28 mai şi 7 iunie în fosta Capitală Culturală Europeană.

Într-o conferinţă desfăşurată în spaţiul elegant, decorat cu lucrări Dali, de la Club Artex din Bucureşti, directorul Teatrului „Radu Stanca” Constantin Chiriac, alături de ministrul culturii Theodor Paleologu, au anunţat programul „InOvaţii” al acestei ediţii FITS: participanţi din 70 de ţări, în  350 de spectacole de teatru, de dans sau de stradă, cu efecte pirotehnice, teatru-dans, muzică, dans, circ, conferinţe lansări de carte şi expoziţii, conferinţe de presă, care se vor desfăşura în 40 de spaţii de joc (inclusiv în cetatea Cisnădioara şi Biserica Evanghelică).

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a alocat pntru FITS suma de 1.000.000 lei. Theodor Paleologu a anunţat ca ministerul culturii va subvenţiona cu 300.000 de euro participarea în august a spectacolului „Faust", al lui Silviu Purcărete, cu cinci reprezentanţii, la Edinburgh Fringe Festival.

De la „Metamorfoze” la Medeea

Printre  titlurile „highlights” FITS anunţate se numără trei spectacole de Silviu Purcărete („Faust”, „Metamorfoze”, „Uriaşul munţilor”),  altele semnate de lituanianul Eimuntas Nekrosius („Livada de vişini”) sau de italianul Antonio Latella („Studiu asupra Medeei”).

De asemenea, va fi prezentată o altă montare, „Woyzeck”, a lui Andriy Zholdak, celebru pentru „Viaţa cu un idiot”. Printre regizorii străini ale căror spectacole vor fi prezentate în festival se numără şi Dag Thelander, Robert Raponja, Vahan Badalyan, Hu Lei, Zhang Disha, Christopher Markle, Patrick Roegiers, Masahiro Yasuda etc.

De asemenea, în festival  vor mai fi spectacole semnate de Alexandru Dabija, Horaţiu Mălăele, Radu Afrim, Theodor Cristian Popescu, Radu Alexandru Nica, Victor Ioan Frunză şi Dragoş Galgoţiu. 

Tompa Gabor va fi prezent la Sibiu cu producţia „Richard III” (coproducţie Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Teatrul "Gyula Castle" din Ungaria). Radu Alexandru Nica va prezenta spectacolul „Caii la fereastră”, după textul lui Matei Vişniec. Totodată, Radu Afrim va prezenta la Sibiu spectacolul „Omul Pernă", de la Brăila.

Conferinţe şi lansări de carte

Criticul de teatru George Banu, dramaturgul Saviana Stănescu, directorul Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu, vor susţine conferinţe în timpul festivalului.

Criticul Octavian Saiu va modera conferinţele de la FITS. Se vor lansa şi titluri importante de carte, printre care „Pe repede înapoi. Călătoria şi Teatrul”, de Ion Parhon, „Repetiţiile şi teatrul reînnoit- secolul regiei”, de George Banu, „Carte cu Gina Patrichi”, de Mircea Morariu sau „Poezia ca spectacol”, de Constantin Chiriac.

Datorită numărului de spectatori ( aproximativ 60.000) şi anvergurii, FITS a devenit al treilea festival din lume după cele din Edinburgh şi Avignon.

Secţiunea “Bursa de Spectacole” reuneşte operatorii culturali din întreaga lume, iar în secţiunea “Spectacole în cetăţi şi situri istorice”, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu încearcă să readucă în conştiinţa publică spaţiile tradiţionale sau de interes istoric şi arhitectural, prin aşezarea acestora în contextul artistic al spaţiilor destinate spectacolelor contemporane.

Citiţi şi: „InOvaţii”, celebrităţile teatrului se reunesc la Sibiu

Ne puteți urmări și pe Google News