Teatre de Operațiuni. Gazaciok. Jocurile lui Putin în Balcani | Serial EVZ

Teatre de Operațiuni. Gazaciok. Jocurile lui Putin în Balcani | Serial EVZ

După prăbușirea URSS și încheierea Războiului Rece, Balcanii au devenit teatrul unui „Război călduț”, având ca miză obținerea controlului în această zonă strategică

Culoar între Orient și Occident și între Nord și Sud, Balcanii au exercitat dintotdeauna o tentație irezistibilă pentru marile puteri. Conflictul din Ucraina a ridicat serios temperatura și în „Butoiul cu pulbere al Europei”. Bătălia pentru influență în zonă, între Rusia, pe de o parte, și Statele Unite și Europa Occidentală, pe de alta, a căpătat accente acute, așa cum o demonstrează criza de la Atena. Însă Grecia este doar unul dintre focarele din jurul României.

Înainte de a le trece în revistă să menționăm că Moscova are în arsenal legăturile istorice din regiune, „fraternitatea ortodoxă”, imensele resurse naturale și serviciile secrete cu vechi și adânci rădăcini din timpul comunismului.

Europenii și americanii au de partea lor o putere financiară imbatabilă, un „softpower” care derivă din aceasta și forța militară a Blocului NATO. Balul este în toi.

Ne puteți urmări și pe Google News

BULGARIA - Sub „Umbrela otrăvită” a Kremlinului

În ajunul aderării Bulgariei la Uniunea Europeană, în 2007, ambasadorul rus la Bruxelles a spus-o pe șleau: „Bulgaria va fi calul nostru troian în UE”.

Moscova nu se chinuie prea tare să-și camufleze jocurile din Bulgaria. O Bulgarie occidentalizată este o sfidare la adresa lui Putin. Pentru că legăturile dintre Sofia și Moscova sunt vechi și adânci, favorizate de o istorie comună, de limbi și culturi apropiate. Și, nu în ultimul rând, de ortodoxismul slav.

Sărbătoarea națională a Bulgariei este ziua de eliberare de sub dominația otomană de către Rusia, în 1878. În perioada comunistă, Bulgaria a fost cel mai fidel aliat al Kremlinului, cerând la un moment dat să devină al 16-lea stat al URSS.

Al-Qaida și „Neguțătorul Morții”

Astăzi, moștenirea comunistă este încă puternică. Sinistra Securitate bulgară, Darjavna Sigurnost (o anexă a KGB), nu a fost niciodată reformată din rădăcini. Acum doi ani, Miroslav Pisov, șeful poliției speciale anti-Mafia (GBDOP), dezvăluia pentru săptămânalul francez L’Obs că, prin vechile rețele ale Darjavnei, cu acoperirea statului, Bulgaria încă este o placă turnantă pentru traficul de arme și droguri între Orient și Occident, între Nord și Sud.

FOTO: Umbrela bulgărească”. Un model asemănător a fost folosit la asasinarea la Londra a disidentului bulgar Gheorghi Markov, la Londra, în 1978.

Aceleași servicii, implicate în atentatul asupra papei Ioan Paul al II-lea, sau în asasinarea disidentului Gheorghi Markov, la Londra, în 1978, cu celebra „umbrelă bulgărească” (având în vârf un ac cu otravă), au continuat și după 1990 să cocheteze cu terorismul. Astfel, liderul Al-Qaida, egipteanul Ayman Al-Zawahiri și-a găsit adăpost între 1995 și 1996 în Velinegrad, un oraș bulgar majoritar musulman din Rodopi, înainte de a fi recuperat de Moscova. Potrivit fostului agent rus Alexandr Litivinenko (asasinat de serviciile secrete rusești la Londra, în 2006, prin otrăvire cu Poloniu- 210), Al-Zawahiri a ajuns apoi în Rusia, unde a fost antrenat între 1996 și 1998 la o bază din Caucaz, după care a fost „transferat” în Afganistan, devenind mâna dreaptă a lui Osama Bin Laden.

Tot în Bulgaria și-a avut baza logistică și celebrul „Neguțător al Morții”, traficantul de arme rus Viktor Bout, care a vândut armament inclusiv Al-Qaida. Bout a fost arestat de americani în Thailanda, în 2008, și a fost condamnat în Statele Unite la 25 de ani de închisoare. Moscova susține și azi că Bout este „deținut politic”.

Bulgaria colcăie de KGB-iști

Foștii comuniști bulgari păstrează încă o influență uriașă. Revenind periodic la guvernare, ei s-au transformat într-o „oligarhie roșie”, strâns legată de cea rusească.

Bulgaria depinde total de livrările de energie ale Rusiei. Gazul rusesc vine din Ucraina, livrările de petrol sunt majoritar rusești, singura rafinărie a țării este rusească, singura centrală nucleară bulgară are reactoare și folosește combustibil rusesc.

Rusia are o prezență zdrobitoare și în alte sectoare economice, cum ar fi turismul și imobiliarele.

Potrivit fostului colonel KGB Oleg Gordievsky, numărul ofițerilor ruși ai FSB (fostul KGB) în Bulgaria este de cel puțin 120, ceea ce demonstrează interesul uriaș al Moscovei. Rusia ar cheltui peste 10 milioane de euro pentru propagandă în societatea civilă, presa și politica bulgară.

FOTO: Sofi a, februarie 2015 - Demonstrații de protest față de întărirea prezenței NATO în Bulgaria. Se strigă: „NATO afară!”

Moscova face guvernul la Sofia

„În 2013, căderea primului cabinet Boiko Borisov a fost orchestrată de Moscova, după ce guvernul său a anunțat că renunță la proiectul South Stream și la construirea unei noi centrale nucleare rusești la Belene”, dezvăluie disidentul franco-bulgar Alfred Foscolo, citat de L’Obs. „Guvernul următor, susținut de vechii comuniști pro-ruși, a încercat să resusciteze aceste proiecte, care urmăreau să mențină dependența energetică de Rusia, însă a trebuit să renunțe după 406 zile de proteste populare.” Nici serviciile occidentale nu au stat cu brațele încrucișate.

Retragerea Bulgariei din proiectul South Stream, care trebuia să aducă gazul rusesc pe sub Marea Neagră și să-l distribuie în tot Sudul Europei, ocolind Ucraina, a însemnat o lovitură grea cu care Moscova nu s-a putut împăca. În 2015, Rusia anunță transformarea South Stream în Turkish Stream, într-o alianță deloc surprinzătoare cu Ankara. Șeful gazprom, Alexei Miller a avertizat țările europene că, dacă mai vor gaze rusești, trebuie să-și adapteze infrastructurile pentru a se conecta la viitoarea conductă turcească.

În replică, Statele Unite declanșează un lobby furibund pentru gazoductul TransAdria, care să distribuie în Europa gaze din Azerbaidjan. Membru NATO, ca și Turcia, regimul din Azerbaidjan este mai „maleabil” decât cel al autoritarului Erdogan. Realizarea TransAdria ar duce la o creștere substanțială a influenței americane în Europa.

MACEDONIA - Teroriști apăruți pe conducta Moscovei

La jumătatea lui mai, mica Macedonia, o țară de 2 milioane de locuitori și puternică minoritate albaneză, este zguduită de lupte între forțele de poliție și un commando albanez, care se soldează cu 22 de morți și 37 de răniți la Kumanovo, în nordul țării, la frontiera cu Kosovo, lângă Serbia.

Rusia acuză Occidentul că a pus la cale atacul pentru a crea tulburări interetnice și a răsturna guvernul.

Macedonia, o „așchie” din vechea Iugoslavie, cu uriașe probleme etnice, este teatru de război informatic între Rusia și Occident. Mărul discordiei: Turkish Stream

De ce? Guvernul pro-rus al premierului Nikola Gruevski susține proiectul Moscovei și vrea să participe la construirea Turkish Stream, prin care gazul rusesc este distribuit în Sudul Europei

„Este foarte trist și periculos că guvernul Gruevski este sabotat. Suntem foarte îngrijorați. Evenimentele din Macedonia sunt manipulate cu destulă brutalitate din exterior”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Șeful diplomației de la Moscova a precizat chiar că deține „probe palpabile ale tentativelor din exterior de a împinge țara în prăpastia unei revoluții colorate”, adică pro-occidentale.

FOTO: Amplele proteste de stradă  împotriva guvernului „pro-rus” al luki Niola Gruevski au o puternică tentă etnică

Însă, vai!, mai aproape de realitate pare a fi scenariul invers. Implicat întrun uriaș scandal de ascultări ilegale, confruntat cu valul de nemulțumire populară, guvernul pro-moscovit pare să fi înscenat la Kumanovo o diversiune naționalistă ratată.

Într-un articol publicat pe site-ul francez Mediapart, intitulat „Anchetă asupra unei manipulări a statului”, sunt dezvăluite legăturile „teroriștilor” de la Kumanovo cu Ali Ahmeti, șeful BDI, partidul albanez membru al coaliției de guvernământ, și chiar cu șeful serviciilor secrete macedonene, Sașa Mijalkov, care va și demisiona în urma dezvăluirilor.

„Atentatul” nu ar fi decât o încercare de a deturna atenția de la scandalul ascultărilor ilegale, cărora lear fi căzut victimă 20.000 de macedoneni, adică 1% din populație.

„Regimul naționalist conservator al premierului Nikola Gruevski este de la începutul anului zguduit de dezvăluirile făcute zi de zi de șeful opoziției, social-democratul Zoran Zaev (cunoscut ca „omul americanilor” - n.r.) Acesta are înregistrări audio care arată corupția și autoritarismul regimului, jefuirea sistematică a țării”, se arată în ancheta Mediapart.

Serviciile secrete occidentale nu ar fi însă străine de afacere: „Nimeni nu știe cum Zoran Zaev și-a putut procura aceste înregistrări. Bănuielile se îndreaptă către serviciile occidentale care lear fi dat Opoziției pentru a-l slăbi pe Nikola Gruevski.”

Altfel zis, destabilizat de serviciile secrete occidentale, premierul pro-rus a înscenat o contra-manipulare, care s-a transformat în fiasco.

În episodul următor, vom vedea ce bătălii dă Rusia pentru influență pe „teatrele de operațiuni” din Grecia slăbită de criză și Ungaria învecinată.