Țeapă electorală! Reabilitarea termică a blocurilor nu mai e gratuită

Țeapă electorală! Reabilitarea termică a blocurilor nu mai e gratuită

În timp ce edilii au promis anvelopare gratis și se laudă că accesează fonduri europene, locatarii care nu au încă termopane de la primărie trebuie să achite de acum o parte din lucrări dacă intră în program

Promisiunea electorală pe care s-au axat majoritatea edililor din Capitală în 2012 nu mai poate fi respectă: reabilitare termică gratuită. Astfel, în timp ce edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, promitea atunci că vor fi reabilitate toate blocurile din sector în 12 luni, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, susținea că sunt bani ca să lipească polistiren pe toate blocurile și că nu înțelege cum edilul pe care l-a înlocuit nu a făcut acest lucru gratis. În timp ce în Capitală doar un edil, Andrei Chiliman, a mai putut afirma, acum, că va izola termic toate blocurile fără să ceară un leu de la populație, în celelalte orașe unii primari au anunțat că nu au bani sau că ei caută soluții ca oamenii să plătească o sumă modică, mai mulți ani, pentru a nu-i împovăra. Cert este că bani în bugetele locale pentru reabilitare termică gratis nu mai sunt, iar potrivit unei Ordonanțe adoptate de Executiv, cei care apelează la fonduri europene trebuie să știe că asociația va suporta o parte mai mare sau mai mică din valoarea lucrării, în funcție de veniturile locatarilor.

Jumătate din locatari trebuie să câștige sub 500 de euro

Edilii au explicat că nu toată lumea va suporta la fel costurile și că se va achita un procent din lucrări, în funcție de cât sunt de bogați locatarii unui imobil. Astfel, se va achita 10%, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro; - 20% în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro; -30% în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.

Întrebați dacă nu se va crea o discriminare, având în vedere că unii au beneficiat de reabilitare termică gratuită și acum nu se mai continuă programul pentru toată lumea, edilii au ridicat din umeri.

SECTORUL 1

Reprezentanții Primăriei Sectorului 1 au explicat, pentru EVZ, că nu au accesat fonduri europene pentru că știau că nu au cum să finalizeze reabilitarea termică gratuită și că nu ar fi fost corect față de cei care nu au beneficiat de aceste lucrări gratuit. „Noi am accesat un credit avantajos de la Banca Europeană de Investiții. Așa, putem continua reabilitarea. Dacă accesezi fonduri europene, ei nu sunt de acord să se finanțeze 100%, trebuie să dea și locatarul o parte, și nu ar fi echitabil față de oamenii care nu au beneficiat de reabilitare gratis”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Alex Ichim.

Mai mult, acesta a spus că anveloparea cu bani de la UE este mult mai complicată decât cea făcută cu bani din vistieria Primăriei sau prin credit luat de la Banca Europeană. Motivul: trebuie ca toți locatarii să aibă bani și să îi dea în același timp, altfel se blochează lucrările. În opinia acestuia, și celelalte sectoare ar putea face la fel, dacă s-ar gospodări. „În ciuda faptului că au scăzut încasările la buget, noi reușim să facem programul în continuare gratuit. Și celelalte sectoare ar putea face. De exemplu, sectorul 4 are zone bune de unde poate scoate bani: Unirii, Tineretului, Timpuri Noi”, a mai adăugat Ichim.

SECTORUL 2

Contactat de EVZ, edilul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu , spune că mai are bani pentru 600 de blocuri. „Se vor începe lucrările la 600 de blocuri pentru care avem bani, adică va fi gratis reabilitarea.

Apoi, vom analiza veniturile oamenilor și vom decide dacă au bani sau nu, ca să facem anvelopare cu fonduri europene, adică pentru cofinanțare”, a explicat edilul.

SECTORUL 3

Edilul sectorului 3, Robert Negoiță, tocmai a anunțat că a semnat un contract pentru accesarea de fonduri europene împreună cu ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea. Și, deși a promis în campania electorală că va face anvelopare gratuită cu banii din buget, după numai doi ani și-a dat seama că promisiunea făcută nu are acoperire. Așa că, a scris o scrisoare deschisă în care a anunțat sec că „cei cu venituri mai mari vor suporta 3o la sută din costul lucrării, iar cei cu venituri mai mici- 20 la sută, procent care va fi recuperat de la locatari în 10 ani”. În medie, fiecare familie va achita maximum 300 de lei pe an, pentru a achita reabilitarea termică a blocului în care locuiește. O parte din asociațiile de locatari refuză să intre în program.

SECTORUL 4

Primarul Cristian Popescu Piedone  nu mai are bani prea mulți în vistierie, dar spune că a găsit o soluție ca să le fie ușor celor care vor suporta o parte din costul reabilitării termice făcută cu bani europeni. „Așa este legea, nu am ce face. Aș fi făcut gratis pentru toată lumea. Am găsit totuși o soluție”, a explicat, pentru EVZ, Piedone. Potrivit unei hotărâri luate de aleșii locali ai sectorului 4, cei care vor accepta de acum încolo să facă reabilitare termică, vor suporta un cost de maximum 35 de lei pe lună, timp de 10 ani: „Mulți edili se duc pe trei ani. Numai că nu tot cetățeanul își permite, așa că noi am extins pe 10 ani”. Întrebat ce se întâmplă dacă un locatar nu este de acord sau nu are bani să plătească, Piedone a explicat că asociația de locatari poate suporta costul în locul lui și că, în prezent, se umblă pe la asociații, pentru a vedea care dorește reabilitare pe fonduri europene și care nu, având în vedere că nu mai este gratis.

SECTORUL 5

În iunie 2012, edilul Marian Vanghelie  a promis că, în 12 luni, toate blocurile vor fi anvelopate. Au trecut anii și promisiunea nu s-a materializat.

Mai mult, șantierele începute sunt întârziate, iar edilul sectorului 5 nu mai spune nimic. Pe Bulevardul Sebastian, lucrările nu au mai continuat după alegeri, la unele blocuri acestea s-au blocat, iar unele au fost făcute de mântuială: plouă prin acoperiș la ultimul etaj sau lucrările merg în ritmul melcului. Legat de fondurile europene nu se pomenește nimic.

SECTORUL 6

„Reabilităm toate blocurile din sectorul 6“, spunea în campania electorală din 2012 Rareş Mănescu, cel care a câștigat atunci un mandat de primar al sectorului 6. În primăvara lui 2013, acesta a explicat că nu prea mai sunt bani la buget, iar Guvernul a adoptat Ordonanţa 63, la recomandarea Comisiei Europene, care instituie necesitatea participării beneficiarilor direcţi ai reabilitării cu o cotă parte din cheltuieli. „Vrem să evităm această cotă parte și căutăm soluții ca asociațiile să nu plătească. Legal este aproape imposibil ca asociaţiile să fie scutite în întregime de plata unei cote din costuri”, spunea după un an de mandat Mănescu.

Cert este că edilul a primit acordul aleșilor locali să contracteze un credit intern în valoare de până la 240 de milioane de lei, adică aproximativ 54,5 milioane de euro, pentru reabilitarea termică a 40 de blocuri. Banii au fost luați de pe piața liberă.

Primăria Timișora a depus cinci cereri de finanțare

Și edilul din Timișoara, Nicolae Robu, a ales să acceseze fonduri europene. Primul contract a fost semnat în luna iulie. Este vorba de „Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe din municipiul Timișoara, pentru familii cu un venit mediu sub 500 euro/lună”, și vizează șase blocuri.

Al doilea contract, „Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe din Municipiul Timișoara , pentru familii cu un venit mediu sub 350 euro/lună – faza 3” a fost semnat în august, pentru șase blocuri de locuințe. Tot în august a fost semnat și al treilea contract: „Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe din Municipiul Timișoara, pentru familii cu un venit mediu sub 350 euro/lună – faza 2”, pentru opt blocuri. La primul contract, 30% pun asociaţiile de proprietari, iar 10% primăria, la cele de-al doilea şi al treilea contract -20% pun asociaţiile şi 20% primăria. Contribuția primăriei și a proprietarilor împreună, în funcție de veniturile locatarilor, trebuie să fie de 40% pe acest program. Proprietarii au depus, în prealabil, adeverințe privind veniturile și și-au asumat partea lor de plată. Pe lângă acest aspect, a fost adoptată o hotărâre a Consiliului Local Timișoara prin care li se eșalonează proprietarilor partea lor de plată, pe o durată de cinci ani, aceștia urmând să achite ratele odată cu impozitul pe apartament.

Cluj. Locatarii suportă între 10 și 40% din costuri

În lipsa fondurilor de la bugetul central al statului, la Cluj Napoca izolarea termică a blocurilor se face cu fonduri europene, atrase de Primărie, în urma unor licitaţii de proiecte. Aceste fonduri au permis ca, în acest an, să se înceapă anveloparea a 40 de blocuri, sistemul de finanţare fiind asigurat în diferite procente, de părţile implicate: Primăria Cluj Napoca şi proprietarii apartamentelor din blocurile care se izolează termic, care trebuie să achite între 10 şi 40 la sută din cheltuielile legate de anveloparea, în funcţie de veniturile avute.

Programul de anvelopare a blocurilor a înregistrat un regres major între anii 2011- 2013, deoarece sistemul de plată prin care Ministerul Dezvoltării garanta obţinerea de către proprietari a unor credite bancare, fără garanţii şi cu dobândă subvenţionată, nu a fost de mare succes. „A fost o mare birocraţie şi, poate, din această cauză proprietarii nu au vrut să apeleze la acest sistem”, a declarat Oana Buzatu, de la Primăria Cluj Napoca.