Editura Evenimentul si Capital

ŢEAPĂ ELECTORALĂ! Reabilitarea termică a blocurilor NU MAI E GRATUITĂ

Majoritatea edililor mai pun schelele pe blocuri doar dacă asociațiile de locatari își asumă că achită între 10 și 40 la sută din valoarea lucrării
Autor: | | 40 Comentarii | 11667 Vizualizari

În timp ce edilii au promis anvelopare gratis și se laudă că accesează fonduri europene, locatarii care nu au încă termopane de la primărie trebuie să achite de acum o parte din lucrări dacă intră în program. Promisiunea electorală pe care s-au axat majoritatea edililor din Capitală în 2012 nu mai poate fi respectă: reabilitare termică gratuită. Astfel, în timp ce edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, promitea atunci că vor fi reabilitate toate blocurile din sector în 12 luni, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, susținea că sunt bani ca să lipească polistiren pe toate blocurile și că nu înțelege cum edilul pe care l-a înlocuit nu a făcut acest lucru gratis.

În timp ce în Capitală doar un edil, Andrei Chiliman, a mai putut afirma, acum, că va izola termic toate blocurile fără să ceară un leu de la populație, în celelalte orașe unii primari au anunțat că nu au bani sau că ei caută soluții ca oamenii să plătească o sumă modică, mai mulți ani, pentru a nu-i împovăra. Cert este că bani în bugetele locale pentru reabilitare termică gratis nu mai sunt, iar potrivit unei Ordonanțe adoptate de Executiv, cei care apelează la fonduri europene trebuie să știe că asociația va suporta o parte mai mare sau mai mică din valoarea lucrării, în funcție de veniturile locatarilor.

Jumătate din locatari trebuie să câștige sub 500 de euro

Edilii au explicat că nu toată lumea va suporta la fel costurile și că se va achita un procent din lucrări, în funcție de cât sunt de bogați locatarii unui imobil. Astfel, se va achita 10%, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro; - 20% în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro; -30% în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.

Întrebați dacă nu se va crea o discriminare, având în vedere că unii au beneficiat de reabilitare termică gratuită și acum nu se mai continuă programul pentru toată lumea, edilii au ridicat din umeri.

SECTORUL 1

Reprezentanții Primăriei Sectorului 1 au explicat, pentru EVZ, că nu au accesat fonduri europene pentru că știau că nu au cum să finalizeze reabilitarea termică gratuită și că nu ar fi fost corect față de cei care nu au beneficiat de aceste lucrări gratuit. „Noi am accesat un credit avantajos de la Banca Europeană de Investiții. Așa, putem continua reabilitarea. Dacă accesezi fonduri europene, ei nu sunt de acord să se finanțeze 100%, trebuie să dea și locatarul o parte, și nu ar fi echitabil față de oamenii care nu au beneficiat de reabilitare gratis”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Alex Ichim.

Mai mult, acesta a spus că anveloparea cu bani de la UE este mult mai complicată decât cea făcută cu bani din vistieria Primăriei sau prin credit luat de la Banca Europeană. Motivul: trebuie ca toți locatarii să aibă bani și să îi dea în același timp, altfel se blochează lucrările. În opinia acestuia, și celelalte sectoare ar putea face la fel, dacă s-ar gospodări. „În ciuda faptului că au scăzut încasările la buget, noi reușim să facem programul în continuare gratuit. Și celelalte sectoare ar putea face. De exemplu, sectorul 4 are zone bune de unde poate scoate bani: Unirii, Tineretului, Timpuri Noi”, a mai adăugat Ichim.

SECTORUL 2

Contactat de EVZ, edilul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu , spune că mai are bani pentru 600 de blocuri. „Se vor începe lucrările la 600 de blocuri pentru care avem bani, adică va fi gratis reabilitarea.

Apoi, vom analiza veniturile oamenilor și vom decide dacă au bani sau nu, ca să facem anvelopare cu fonduri europene, adică pentru cofinanțare”, a explicat edilul.

SECTORUL 3

Edilul sectorului 3, Robert Negoiță, tocmai a anunțat că a semnat un contract pentru accesarea de fonduri europene împreună cu ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea. Și, deși a promis în campania electorală că va face anvelopare gratuită cu banii din buget, după numai doi ani și-a dat seama că promisiunea făcută nu are acoperire. Așa că, a scris o scrisoare deschisă în care a anunțat sec că „cei cu venituri mai mari vor suporta 3o la sută din costul lucrării, iar cei cu venituri mai mici- 20 la sută, procent care va fi recuperat de la locatari în 10 ani”. În medie, fiecare familie va achita maximum 300 de lei pe an, pentru a achita reabilitarea termică a blocului în care locuiește. O parte din asociațiile de locatari refuză să intre în program.

SECTORUL 4

Primarul Cristian Popescu Piedone nu mai are bani prea mulți în vistierie, dar spune că a găsit o soluție ca să le fie ușor celor care vor suporta o parte din costul reabilitării termice făcută cu bani europeni. „Așa este legea, nu am ce face. Aș fi făcut gratis pentru toată lumea. Am găsit totuși o soluție”, a explicat, pentru EVZ, Piedone. Potrivit unei hotărâri luate de aleșii locali ai sectorului 4, cei care vor accepta de acum încolo să facă reabilitare termică, vor suporta un cost de maximum 35 de lei pe lună, timp de 10 ani: „Mulți edili se duc pe trei ani. Numai că nu tot cetățeanul își permite, așa că noi am extins pe 10 ani”. Întrebat ce se întâmplă dacă un locatar nu este de acord sau nu are bani să plătească, Piedone a explicat că asociația de locatari poate suporta costul în locul lui și că, în prezent, se umblă pe la asociații, pentru a vedea care dorește reabilitare pe fonduri europene și care nu, având în vedere că nu mai este gratis.

Mircea Badea, ce REACTIE! Ce a putut sa spuna despre CNA jurnalistul! De NECREZUT

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI