Prin parcările Bucureştiului, mişună pretinşi angajaţi ai primăriei care le cer şoferilor sume de peste trei ori mai mari decât cele reale.
Pentru a face „un ban grămadă”, ai nevoie de o vestă pe care să scrie Administraţia Străzilor Bucureşti (ASB), un ecuson cu aceeaşi inscripţie, nişte bonuri de parcare, un pix şi ceva tupeu.
Suficient tupeu pentru a intra într-o parcare la o oră la care nu există taxă, să modifici bonurile astfel încât să capete valoarea de cinci lei în loc de 1,5 şi să te prezinţi cu un aer grav în faţa şoferilor.
A păţit-o o femeie din Bucureşti, care a avut proasta inspiraţie să parcheze în faţa Atheneului Român, în seara zilei de 22 martie. A abordat-o un bărbat echipat în conformitate cu descrierea de mai sus.
Practic, e imposibil de spus dacă era sau nu angajat al ASB, direcţia din cadrul primăriei care a preluat anul trecut toate parcările de la firma Dali Exim.
Şoferiţa a primit un bon de parcare tip pe care era scrisă ora şi tariful de cinci lei, obţinut prin tăierea cu pixul a tarifului normal şi unic: 1,5 lei pe oră.
„Am stat două ore şi ceva la un restaurant. Când am ieşit să îmi iau maşina din parcare a venit un om la treizeci şi ceva de ani, îmbrăcat cu vestă-tip pe care o poartă angajaţii care încasează parcarea, şi mi-a înmânat acest bon. I-am dat în total 12 lei. Mi-a zis că la ora aceea (22.00) acesta este tariful. Am plătit, ce era să fac, am crezut că aşa este”, povesteşte femeia.
Şefa de la Administraţia Străzilor analizează situaţia
Administraţia Străzilor le recomandă şoferilor să verifice atent bonul primit şi, dacă observă nereguli, să ceară legitimaţia celui care încasează taxa în numele primăriei. Chiar şi reprezentanţilor ASB li s-a întâmplat să fie „acostaţi” de asemenea indivizi.
„O dată, şi eu am mers să îmi iau maşina şi am fost acostată de unul care îmi cerea bani pe parcare, dar nu era angajat la noi. I-am spus că nu are cum să îmi ceară bani, dacă nu este angajatul Administraţiei”, a explicat o reprezentantă a direcţiei.
În acest caz, ASB a promis că va verifica bonul şi va încerca să constate dacă acesta a fost scris şi încasat de un angajat al ASB. „Odată, şi eu am mers să îmi iau maşina şi am fost acostată de unul care îmi cerea bani pe parcare, dar nu era angajat la noi.“, ANGAJATĂ, Administraţia Străzilor
DE ŞTIUT
Tariful este 1,5 lei şi se achită doar până la ora 17.00
Şoferii care îşi lasă maşinile într-o parcare administrată de Primăria Capitalei trebuie să ştie că o oră costă 1,5 lei şi că angajaţii Administraţiei Străzilor încasează această taxă doar între orele 8.00 şi 17.00, spun reprezentanţii Administraţiei Străzilor.
După această oră, cei care sunt acostaţi de angajaţii ASB sau de alţi indivizi care cer bani pentru parcarea maşinii trebuie refuzaţi. În plus, tichetul de parcare trebuie să nu aibă stersături făcute cu pixul, iar data, ora la care a fost eliberat bonul, cât şi numărul maşinii trebuie să fie vizibile.
Din august 2009, de când Administraţia Străzilor a preluat parcările în urma rezilierii contractului prin care firma Dali Exim, şi până acum, taxatorii au încasat 2.389.434 lei, adică 1.592.956 de taxe de parcare de 1,5 lei.