Teama și nesiguranța pun stăpânire pe Europa, iar criza pare abia la început
- Simona Stupar
- 27 iulie 2016, 00:00
Un atacator neidentificat a împușcat și rănit un bărbat, într-un centru comercial din orașul suedez Malmo. Potrivit poliției, victima, împușcată în picior, a fost transportată la un spital local, starea sănătății sale nefiind cunoscută imediat
Suspectul în acest atac nu este cunoscut, nu se știe deocamdată motivul agresiunii și nu au fost efectuate arestări, a precizat poliția. Incidentul a avut loc într-un cartier locuit în principal de imigranţi din Malmo, al treilea oraş din Suedia ca mărime.
„Este mizerie înăuntru, un bărbat a fost împușcat, probabil în picior și a fost dus la spital”, a declarat, imediat după incident, Lotta Svensson, ofițer de poliție sosit la fața locului. După mai bine de o oră oamenii au avut voie să iasă din mall. Anchetatorii speră să afle cât mai multe detalii despre cele petrecute de la martorii aflați în centrul comercial la ora respectivă.
Polițiștii au cercetat zona, însoțiți de câini polițiști, pentru a găsi arma și posibilul suspect. Cartierul este cunoscut pentru diverse atacuri armate, considerate o reglare de conturi între bande. Vara trecută, a crescut numărul polițiștilor care patrulau în zonă, în urma unor atacuri cu grenade.
„O lume nebună, nebună, nebună”
„A înnebunit lumea? M-am săturat să trăiesc în timpuri interesante”, spunea un utilizator pe Twitter acum câteva zile, iar cuvintele sale au fost redistribuite pe rețeau de socializare de 1.000 de ori!
În fiecare zi, oamenii se întreabă: „Ce se întâmplă cu anul 2016? Când se vor termina toate aceste grozăvii? Ce ne mai pregătește acest an al groazei?”, relatează presa internațională.
Într-o analiză publicată de Der Spiegel, jurnaliștii încearcă să găsească răspunsuri la întrebări fundamentale legate de crizele și șocurile prin care trece lumea în ultimii ani.
Toate evenimentele - începând cu criza, din 2011, din Orientul Mijlociu, continuând cu războiul din Ucraina în 2014 și criza refugiaților din 2015 - se succed într-un ritm extrem de rapid, care ne traumatizează. Nu este clar, încă, dacă e vorba doar despre o concentrare temporară a unor evenimente șocante într- o perioadă scurtă de timp sau este începutul unei noi ere, căreia nu i se poate prezice sfârșitul.
Statistici terifiante
După atentatul terorist din Nisa, a urmat la foarte scurt timp lovitura de stat din Turcia, apoi sirianul care s-a detonat în Ansbach, studentul care a împușcat oameni la mall-ul din Munchen, afganul care a atacat turiștii cu toporul în tren, în Germania, atacul armat asupra medicului din Berlin, atacul armat din mall-ul din Malmo și atacul cu cuțitul asupra preotului și enoriașilor din Franța, de ieri. Seria atacurilor ar putea continua, iar lumea veche, stabilă, din anii 1990, nu se va mai întoarce. Va trebui să ne obișnuim cu ideea că trăim în vremuri tulburi și să acționăm în consecință.
Imigranți anchetați
Autoritățile germane anchetează 60 de solicitanți de azil suspectați că au legături cu grupări teroriste, inclusiv Statul Islamic, a anunțat Oficiul poliției penale federale (BKA). „Având în vedere faptul că în Germania există o mișcare migraționistă în desfășurare, am presupus că există foști sau actuali membri, susținători sau simpatizanți ai organizațiilor teroriste și criminali de război islamiști printre refugiați”, au spus autoritățile, conform Agerpres. Din cele 60 de anchete pentru terorism în desfășurare, 20 au fost lansate în ultimele 10 săptămâni, poliția federală primind, în total, 410 ponturi de la autoritățile locale din cele 16 landuri ale Germaniei.
Germania îngrozită se confruntă cu un atac armat în fiecare zi
Un pacient a deschis, ieri, focul asupra unui medic, pe care l-a ucis, după care și-a luat viața, a anunţat poliţia germană. Medicul, rănit grav, a fost tratat la terapie intensivă, dar în scurt timp a decedat. Poliţiștii au anunțat că „nu există indicii de atentat” în acest caz, care s-a petrecut la o clinică universitară din Steglitz, un cartier al Berlinului.
Măsuri contra islamiștilor
Aseară nu se cunoșteau, încă, motivele atacatorului. Potrivit presei germane, citată de Agerpres, polițiștii s-au mobilizat rapid la locul incidentului. Dar ministrul Justiţiei din landul Bavaria, Winfried Bausback, a cerut aplicarea de dispozitive electronice la gleznă în cazul „extremiștilor considerați posibile amenințări la siguranța publică”.
El spune că autorităţile trebuie să îmbunătăţească modalitatea de supraveghere a potenţialilor atentatori și că anchetatorii ar trebui să intensifice acţiunile împotriva islamiştilor care folosesc internetul pentru a-şi căuta susţinători.
Declarațiile au fost făcute în contextul unui val de atacuri sângeroase care au avut loc, în ultimele săptămâni, în landul Bavaria.
Merkel se întoarce din vacanță
Cancelarul german Angela Merkel a anunțat că își va întrerupe vacanța de vară pentru a se întoarce, azi, la Berlin, unde îşi va ţine conferinţa de presă anuală, în contextul unui val de atacuri sângeroase în ţară. Angela Merkel se afla la casa sa de vacanţă din Uckermark (nord-est de Berlin).
În context, un sondaj de opinie relevă că 83% dintre germanii intervievați consideră că imigrația este în prezent „cea mai mare provocare” a Germaniei, un procent mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat cu un an în urmă. Sondajul a fost realizat de compania GfK în 24 de ţări, pentru a determina care este principala temă care îi preocupă pe cetăţenii fiecărui stat.