Toată lumea știe că moartea este inevitabilă. Chiar și așa, anxietatea este comună în rândul multor persoane. Anxietatea legată de moarte, cunoscută oficial sub numele de thanatofobie, este teama de propria moarte sau de procesul de moarte.
Termenul thanatophobie provine din cuvintele grecești „thanatos”, care se traduce prin moarte și „phobos”, care se traduce prin frică. În timp ce anxietatea de moarte nu este o condiție formală în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale, ea poate fi considerată o fobie specifică.
Anxietatea de moarte este una dintre cele mai frecvente temeri. Cu toate acestea, sentimentele tale negative sau neliniștite în jurul ideii de moarte pot să nu reprezinte o adevărată fobie. Deoarece anxietatea de moarte nu este considerată o afecțiune, criteriile pentru o anumită fobie pot fi utilizate pentru a determina dacă frica ta de moarte este o fobie.
Aceste criterii sunt: dacă durează de mai mult de șase luni, dacă interferează cu viața ta zilnică, dacă conduce la evitarea oricăror situații care ar putea implica moartea. Dacă vă aflați într-o situație care poate declanșa anxietate, răspunsurile fizice pot arăta astfel: neliniște generală, dificultăți de respirație, greaţă, dureri de cap, ritm cardiac crescut și iritabilitate.
Într-o revizuire recentă, religia a fost citată atât ca o cauză potențială a anxietății legate de moarte, cât și ca un mijloc de a găsi alinare. Pentru unii, ideea că moartea duce la libertate și la întâlnirea cu „Dumnezeu”. Pentru alții, ideea de a plăti pentru comportamentul pe Pământ declanșează anxietatea menționată.
Optimismul poate ajuta
Pentru unii, faptul că au experimentat evenimente traumatice poate duce la anxietate de moarte. Aceasta ar putea fi pierderea unei persoane dragi sau o experiență care a dus persoana aproape de moarte. Această fobie poate fi conectată la mai multe alte tipuri de afecțiuni. Într-un studiu din 2014, cercetătorii s-au referit la anxietatea de moarte ca la un construct transdiagnostic. Acest lucru se datorează faptului că au descoperit că moartea a fost la baza multor alte afecțiuni de sănătate mintală, în special a tulburărilor de panică.
Potrivit studiului din 2014, sprijinul social este un factor atât în dezvoltarea, cât și în tratamentul anxietății legate de moarte. Studiul sugerează că o perspectivă pozitivă poate avea o influență mare în astfel de momente de anxietate. Din acest motiv, diferite tipuri de terapie și schimbări de perspectivă sunt sugerate ca parte a tratamentului.
Dacă simțiți că anxietatea interferează cu responsabilitățile zilnice și durează mai mult de 6 luni, luați în considerare să vă consultați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a ajunge la cel mai bun tratament.