Te împrumut să-mi cumperi vaccinul. Covid-19, afacerea Chinei

Te împrumut să-mi cumperi vaccinul. Covid-19, afacerea Chinei

China a oferit un împrumut de un miliard de dolari Americii latine și Caraibelor pentru a avea acces la vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de gigantul asiatic.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a anunțat, miercuri, un împrumut de un miliard de dolari care va fi acordat Americii latine și Caraibelor pentru a beneficia de vaccinul anti Covid-19 făcut în China, în cadrul unei reuniuni virtuale cu omologii săi latino-americani, potrivit unui comunicat al ministerului mexican de Externe.

„Ministrul chinez de Externe a declarat că vaccinul dezvoltat în țara sa va fi un beneficiu public. El trebuie să fie accesibil pentru națiunile din regiune, China declarând că va desemna un împrumut de 1 miliard de dolari pentru a sprijini accesul la acest vaccin”, se arată în acest comunicat.

În cadrul unui briefing, joi, președintele mexican Andrés Manuel López Obrador i-a mulțumit Chinei după anunțul împrumutului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suntem foarte recunoscători Chinei,  guvernul chinez, președintelui –vă amintiți că am avut șansa să-i vorbesc la telefon pentru a-i cere ajutor medical”.

„Întotdeauna au existat suficiente materiale, medicamente și acum există această ofertă ”, a adăugat el.

Întâlnirea virtuală de miercuri a fost prezidată de ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard și Wang Yi. Omologii lor din Argentina, Barbados, Chile, Columbia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicană, Ecuador, Panama, Peru, Trinidad și Tobago și Uruguay li s-au alăturat.

Înaintea întâlnirii, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că, în timpul pandemiei, chiar dacă China și țările Americii latine și Caraibele, deși despărțite de ocean, s-au „unit împotriva acestui inamic comun și au dus o cooperare practică și eficace, în beneficiul tuturor”.

El a spus că întâlnirea va „consolida consensul dintre cele două părți privind combaterea în comun a pandemiei, consolidarea încrederii politice reciproce, menținerea multilateralismului” și construirea unei comunități cu un viitor comun pentru toate regiunile.

America Latină a devenit epicentrul pandemiei globale Covid-19,  la sfârșitul lunii mai.

O analiză CNN a datelor de la Johns Hopkins University (JHU), săptămâna trecută, a constatat că America Latină și Caraibe au avut mai multe decese legate de coronavirus decât Statele Unite și Canada.

Brazilia are cel de-al doilea număr cel mai mare de cazuri din lume, după Statele Unite, cu peste 2,2 milioane de persoane infectate, potrivit cifrelor JHU.

Compania chineză de biotehnologie Sinovac a început testul unui vaccin în faza 3 în țară, în paralel cu alt test, tot de fază 3, făcut de Universitatea din Oxford și compania pharma AstraZeneca.

Peru, Chile și Mexic sunt, de asemenea, printre primele zece țări în privința cazurilor de infectare confirmate, în timp ce virusul se răspândește și în Venezuela, unde există mari îngrijorări cu privire la sistemul medical paralizat al țării.