Te confrunți cu insomnia? De vină ar putea fi lipsa unor vitamine. Patru carențe care nu te lasă să dormi

Insomie Sursa Foto: Arhiva EVZ

Insomnia reprezintă o tulburare a somnului, care se manifestă prin mai multe moduri: dificultăți în adormire, trezirea pe timpul nopții sau somn de slabă calitate. Potrivit studiilor efectuate de specialiști, peste 50% dintre români nu dorm suficient, iar acest lucru poate cauza alte probleme de sănătate.

Insomnia are mai multe cauze, una dintre ele fiind lipsa unor vitamine și minerale. De asemenea, nutriția are o influență extrem de mare asupra somnului și modului în care dormim. Specialiștii ne prezintă patru carențe nutriționale care nu ne lasă să avem un somn liniștit.

Lipsa de vitamine, semnalată de insomnie

1. Calciu nu este esențial doar pentru menținerea oaselor sănătoase, ci și pentru un somn liniștit și sănătos. El ajută la calmarea sistemului nervos, astfel reușind să adormim mult mai ușor. Perioadele stresante prin care trecem ne consumă din nivelul de calciu, iar somnul de este afectat.

Pentru a menține nivelul de calciu din organism la un nivel ridicat, este indicat să consumăm lactate, nuci, brocoli sau fasole.

Dacă te confrunți cu insomnii din cauza lipsei de calciu și decizi să iei înainte de culcare suplimente, nu uita și de vitamina D, care ajută organismul să absoarbă.

2. Magneziu este important atunci când vorbim despre somn. Deficitul de magneziu poate cauza anxietate și iritabilitate, acestea fiind vinovate pentru faptul că adormim greu. Persoanele care au lipsă de magneziu se confruntă cu un somn agitat și se trezesc de mai multe ori pe noapte.

Pentru a ne menține nivelul optim de magneziu în organism, specialiștii recomandă consumul de spanac, migdale, stridii sau grâu.

3. Complexul de vitamina B este extrem de important pentru un somn odihnitor. Vitamina B3 este recomandată celor care se trezesc de mai multe ori în toiul nopții. Vitamina B5 este un mare ajutor pentru reducerea anxietății și a stresului, iar lipsa ei ne poate face să domnim mai puțin, iar orele de somn să nu fie atât de odihnitoare.

Din complexul de vitamina B care ne influențează somnul fac parte B3, B5, B9 și B12.

4. Zincul este un aliat atunci când vorbim despre un somn neîntrerupt și odihnitor. Studiile au arătat faptul că nivelul crescut de zinc din organism ne ajută să ne odihnim suficient și să avem parte de un somn de lungă durată.

El se găsește în carnea de vită sau de miel, în semințele de dovleac sau în mazăre.