Georgienii din Legiunea Georgiană din Ucraina a declarat că aproximativ 300 dintre luptătorii săi din Ucraina sunt căutați de Tbilisi. Ei ar putea fi acuzați de lovitură de stat și terorism.
Serviciul de Securitate al Statului din Georgia (SSS) a urmat exemplul echivalentelor sale rusești, plasând pe lista persoanelor căutate aproximativ 300 de luptători din Legiunea Națională Georgiană. Aceștia luptă pentru Kiev împotriva Moscovei.
Luptatori pentru libertate sau teroriști?
Mamuka Mamulashvili, comandantul Legiunii Georgiene, a declarat că unii dintre cei căutați se află încă în Ucraina. El crede că SSS colaborează cu autoritățile ruse. În februarie, s-a raportat că Rusia a plasat aproximativ 100 de georgieni, inclusiv pe Mamulashvili, pe lista sa de căutați pentru implicarea lor în războiul din Ucraina.
„Am prezis această evoluție. Acest lucru a fost făcut pentru ca guvernul georgian să aibă motive să ne aresteze. Serviciile speciale ruse și georgiene colaborează astăzi. Mulți dintre băieții noștri au fost sfătuiți de serviciile speciale georgiene să nu se întoarcă în țară. Li s-a spus: ‘Sunt mulți ruși aici, nu vă mai putem proteja, vă rugăm să plecați.’”
El a adăugat că nu exclude posibilitatea ca unii dintre voluntari să fie extrădați în Rusia.
Lovitură de stat
Nadim Khmaladze, un luptător care s-a întors în Georgia, a declarat că a fost arestat de autoritățile georgiene „sub acuzații de terorism și lovitură de stat.”
Lasha Chigladze, un alt georgian care a luptat în Ucraina, a fost interogat în Tribunalul Orășenesc din Tbilisi. El a fost anchetat privind activitățile sale în Ucraina. Acuzația? Tot lovitură de stat.
Relațiile Tbilisiului cu Moscova s-au dezvoltat în ultimii ani, în ciuda invaziei Georgiei de către Rusia în 2008.
În mai, partidul de guvernământ Visul Georgian a adoptat o lege „a agenților străini”. Una modelată după legislația Moscovei. Aceasta spune că organizațiile ce primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „organizații care servesc interesele unei puteri străine”. Evident, asta a provocat proteste naționale și critici răspândite din partea Occidentului.
După adoptarea legii, liderii UE au declarat că drumul Georgiei spre Bruxelles a fost „de facto” oprit. Asta, după ce fusese anterior acordat statutul de candidat la UE în decembrie 2023.
Iubirea de Mama Rusia
Institutul pentru Studiul Războiului a remarcat similitudinile dintre declarațiile georgiene și narațiunile din Moscova împotriva Ucrainei în 2014. ISW a declarat că ultimele mișcări ale partidului de guvernământ Visul Georgian „contribuie la operațiunile hibride continue ale Rusiei pentru a diviza, destabiliza și slăbi Georgia.”
„Kremlinul a folosit în mod repetat narațiunea unei ”lovituri de stat violente”în Ucraina. Tocmai pentru a denatura Revoluția Demnității din 2014 din Ucraina. Acum, se dă vina pe actori externi pentru protestele interne.
Eforturile din ce în ce mai evidente de a cenzura vocile pro-occidentale în Georgia sugerează că partidul de guvernământ Visul Georgian intenționează să deraieze în mod deliberat eforturile pe termen lung ale Georgiei pentru integrarea euro-atlantică. Ceea ce contribuie la operațiunile hibride continue ale Rusiei pentru a diviza, destabiliza și slăbi Georgia”.