Scutiri la achitarea taxelor aeroportuare. Ce prevede proiectul

Scutiri la achitarea taxelor aeroportuare. Ce prevede proiectul Sursa foto: Chisinau International Airport, Moldova / Facebook

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova supune consultărilor publice proiectul Ordinului cu privire la aprobarea Programului de facilităţi şi scutiri la achitarea taxelor pentru serviciile aeroportuare.

Taxele aeroportuare percepute în Republica Moldova ar putea fi schimbate. În acest context, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) din Republica Moldova supune consultărilor publice proiectul Ordinului cu privire la aprobarea Programului de facilităţi şi scutiri la achitarea taxelor pentru serviciile aeroportuare.

Potrivit autorităților, prezentul proiect de Ordin este elaborat în temeiul prevederilor Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea MIDR, precum și a Metodologiei privind baza de calcul și aprobare a taxelor pentru serviciile aeroportuare și de navigație aeriană. Scopul urmărit, precizează ministerul, este asigurarea dezvoltării pieței transporturilor aeriene, transmite NOi.md cu referire la deschide.md.

Taxele aeroportuare

Aeroportul din Chișinău

Sursa foto: Arhiva EVZ

Astfel, Programul de facilități și scutiri la achitarea taxelor pentru serviciile aeroportuare are următoarele obiective:

Ne puteți urmări și pe Google News

- Creșterea traficului de pasageri - scutirile bazate pe volumul de pasageri au fost concepute pentru a încuraja o creștere pe termen lung a fluxului de pasageri deserviți a tuturor companiilor aeriene și reprezintă o recompensă progresivă pentru rezultatele obținute precum și un instrument de motivare pentru companiile aeriene;

- Dezvoltarea destinațiilor noi - dezvoltarea destinațiilor noi va stimula creșterea traficului de pasageri și va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării AIC;

- Atragerea noilor companii aeriene - scutirile pentru companiile aeriene noi au fost concepute pentru a încuraja companiile aeriene noi de a iniția operarea zborurilor pe/de pe AIC.

Recomandările părților interesate cu privire la elaborarea proiectului de Ordin menționat pot fi expediate în adresa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Serviciul politici în domeniul transportului aerian, până la data de 8 decembrie, potrivit deschide.md.

Traficul pe Aeroportul Chișinău

În luna iulie, traficul de pasageri de pe Aeroportul Internațional Chișinău a crescut cu 14,5% , cu peste 40.000 de persoane, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2022.

Potrivit autorităților Aeroportului Internațional Chișinău, în cazul curselor regulate, în iulie, numărul operațiunilor a crescut cu 16,4 % în comparație cu iulie 2022, iar racordat la aceeași perioadă traficul a crescut cu 12,8%.

Astfel, numărul total de pasageri transportați timp de 7 luni a atins cifra de 1.502.596, respectiv creșterea față de aceeași perioadă a anului precedent este de 51,1% sau 508.415 de pasageri.

Turcia se află în topul destinațiilor preferate pentru vacanță operate de pe AIC, cu ponderea de circa 45%, respectiv peste 17.000 de pasageri mai mult, față de luna iulie 2022.

Clasamentul continuă cu cele mai populare destinații: Antalya (32,24%), Istanbul (10,67%), Heraklion (3,75%), Varșovia (3,73%), Dublin (3,44%).