Autorităţile locale au avut grijă, în anumite oraşe, să majoreze dările sau să introducă unele pe „paragină”
Românii vor plăti dări mai mari la bugetele locale, de anul viitor. Dacă nu cresc cele pentru proprietăţi, aleşii au avut grijă să introducă taxe pe „paragină” sau să le mărească pe cele de gunoi. Mai afectate, vor fi, de asemenea, persoanele juridice, potrivit informaţiilor apărute în publicaţiile locale.
La Oneşti (judeţul Bacău), de pildă, cota de impozitare pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice va crește de la 0,2 la 0,6% din valoarea imobilului. De asemenea, taxa de salubritate mediu pentru persoane juridice va fi, de anul viitor, de 10 lei/lună pentru fiecare angajat, în loc de 6 lei/lună pentru fiecare angajat. Potrivit primarulului Nicolae Gnatiuc, de anul viitor, bugetul local va avea de suportat noi cheltuieli foarte mari, cum ar fi de pildă faptul că toate unitățile de învățământ din Onești vor trebui să obțină avizul ISU.
Bani din gunoaie
La Galaţi, taxa „de habitat”, pentru colectarea gunoiului menajer, percepută tuturor locuitorilor din municipiu, se va majora de la 56 de lei/persoană/ an la 67 lei/persoană/ an. Locuitorii din Mediaş vor plăti anul viitor impozite ușor mărite pentru locuințe, respectiv cu 15-20 de lei pentru apartamente și cu 20 până la 50 de lei mai mult pentru case.
La Craiova, locuitorii vor plăti aceleaşi taxe şi impozite ca în acest an, însă au fost introduse majorări pentru clădirile nerezidențiale unde există societăți comerciale și pentru clădirile și terenurile în paragină. Aici s-a prevăzut o majorare a impozitului cu 500%, după ce s-a constatat că în oraș sunt multe terenuri private neîngrijite și neîngrădite, dar și clădiri vechi, nereabilitate. Proprietarii imobilelor şi terenurilor degradate din municipiul Botoşani vor plăti, în 2017, impozit de două ori mai mare decât în acest an, potrivit unei hotărâri adoptate de Consiliul Local. „Ca să nu mai vorbim de tot felul de terenuri lăsate de izbelişte, cu gunoaie, şi care sunt adevărate focare de infecţii”, a afirmat consilierul local Eugen Ţurcanu, potrivit Agerpres.
Şi la Oradea este o situaţie asemănătoare. Aleşii locali vor să reducă impozitul pe clădiri la persoanele juridice de la 1% la 0,95%, însă cota de supraimpozitare pentru clădirile şi terenurile neîngrijite va creşte de la 100%, cât e în acest an, la 400%.
Slătinenii vor scoate din buzunar în 2017 mai mult în cazul clădirilor nerezi dențiale, pentru care impozitul va crește de la 0,2% la 1% din valoarea de cumpărare a spațiului comercial respectiv. Pentru Capitală încă nu s-a anunţat noul nivel al taxelor şi impozitelor pe 2017.