Taxa suplimentară pentru centralele termice. Când ar putea fi aplicată

Centrală termică. Sursa foto: arhiva EVZ

Cu iarna la ușă și prețurile ridicate la energie, românii sunt îngrijorați cu privire la banii pe care trebuie să-i scoată din buzunare pentru întreținere. O altă sursă de îngrijorare este reprezentată de taxarea suplimentară a celor care dețin centrale termice în apartamente.

Dumitru Chisăliță, liderul Asociației Energia Inteligentă, a abordat subiectul taxării suplimentare a utilizatorilor de centrale termice și a încercat să-i liniștească pe români.

El a spus că la momentul actual, deși există discuții pe acest subiect, nu există niciun document oficial. Nici la nivelul Uniunii Europene, nici la nivelul României, care să instituie o interdicție efectivă privind instalarea centralelor pe bază de gaze naturale în apartamente sau în clădiri.

Taxarea pentru cei cu centrale termice, motiv de îngrijorare pentru români

„Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare. În ceea ce privește această taxare suplimentară, este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității”, a spus Chisăliță.

Președintele Asociației Energia Inteligentă a subliniat că până acum, aceste două sectoare nu au fost impozitate. Ceea ce a creat o disproporție în realitate.

Atunci când se face o comparație, se observă că costurile unui produs sunt mai mici decât cele ale altui produs. Dar de fapt, diferența constă în faptul că unul este supus taxării, în timp ce celălalt nu este impozitat.

Ori abordarea trebuie să fie una unitară dacă vrei să faci o abordare pe linia asta și ca atare, probabil că la un moment dat vor  exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon”, a mai explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă la Totul despre Bani.

Centrală de apartament. Sursa: Arhiva Evz

Centralele, factor central pentru emisia de dioxid de carbon

Pentru a fi mai clar, în cazul unei centrale pe gaz natural, se va efectua o evaluare periodică a emisiilor de dioxid de carbon, cel mai probabil anual, în momentul impozitării sau la fiecare factură.

Această taxă pentru dioxidul de carbon va fi aplicată atât la centralele pe gaz, cât și la vehicule. Totul în funcție de nivelul emisiilor de noxe generate de fiecare dintre vehiculele noastre, a mai spus Chisăliță.

E.On România a oferit câteva recomandări pentru a reduce factura la gaze și energie electrică. Un sfat util pentru cei care utilizează centrale termice este să reducă temperatura termostatului cu un singur grad Celsius.

Această măsură poate genera o economie de 6% în ceea ce privește consumul de gaze. De asemenea, se sugerează ca în timpul nopții să se mențină o temperatură mai scăzută, în jur de 18 grade Celsius.

Un alt sfat relevant în acest context este să evităm blocarea sau obstrucționarea căldurii în alt fel. De exemplu, evitând plasarea mobilei prea aproape de sursele de căldură.