Comisia Europeana a declansat astazi procedurile impotriva Romaniei pentru a o obliga sa renunte la taxa auto.
Autoritatile de la Bruxelles au trimis o scrisoare de notificare in care Romania este avertizata ca daca nu-si schimba taxa, va fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie.
Potrivit Comisiei, taxa impusa incalca legea comunitara.
Autoritatile romane au declarat ca nu vor renunta la aceasta taxa.
Europenii spun ca taxa de prima inmatriculare platita in Romania este mai mare in cazul automobilelor second-hand importate din alte state europene, decat in cazul unor vehicule similare cumparate in tara.
In prezent, taxa este stabilita in functie de capacitatea cilindrica a masinii , de vechime si de norma de poluare.
Pentru masinile vechi, taxa poate ajunge la 8.000 de euro.
Cum sanctioneaza Comisia
In momentul in care CE apreciaza ca un stat membru a incalcat dreptul comunitar, va trimite autoritatilor respective o scrisoare formala de notificare, solicitand furnizarea de observatii in termen de doua luni, in situatia in care la nivelul Comisiei nu este luata o alta decizie.
In cazul in care statul membru nu modifica normele care au condus la incalcarea dreptului comunitar sau informatiile transmise nu sunt considerate satisfacatoare, Comisia urmeaza sa emita un aviz motivat, statul membru fiind obligat sa aplice prevederile acestuia in cel mult doua luni, daca nu este prevazut altfel.
Daca statul membru continua sa incalce dreptul comunitar, Comisia poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie, care va lua o decizie ce devine obligatorie.
Daca statul membru nu respecta nici decizia Curtii, CE trebuie sa trimita o noua notificare formala si un nou aviz motivat, urmand sa aduca respectiva chestiune in fata Curtii de Justitie pentru a doua oara.
De aceasta data, Comisia poate solicita impunerea unei amenzi, potrivit normelor Tratatului Comunitatii Europene.
Normele europene nu prevad o perioada maxima in care dosarul trebuie trimis Curtii de Justitie de catre CE, pentru ca nu exista un regulament procedural obligatoriu pentru comisie, ci doar o serie de proceduri orientative.
Cititi si "Nu vrem sa desfiintam taxa de prima inmatriculare"