Liderul ALDE a avut, marți, o întâlnire cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care cere abrogarea acestui act normativ. Și Guvernul pare să facă un pas în spate. Marți seara, premierul Viorica Dăncilă i-a convocat pe miniștrii Finanțelor, Energiei și Comunicațiilor și a acceptat că Ordonanța necesită modificări. Ministrul Teodorovici a devenit, brusc, extrem de flexibil în privința modificărilor, în sensul diminuării valorii taxelor, după ce și ALDE și UDMR au cerut asta.

La Senat, prima Cameră sesizată, va fi adoptată tacit deoarece miercuri ajunge la termenul de 45 de zile și încă nu a fost dezbătută în comisii.

Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, aprobată la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022.