Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical pacienţii cu afecţiuni oncologice, mamele cu copii bolnavi, gravidele, a informat, joi, 4 aprilie, premierul Marcel Ciolacu.
Taxa pe boală, eliminată parțial. Românii care vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru concediul medical
Introducem, azi(n.r. joi, 4 aprilie)prin Ordonanţă de Urgenţă scutirea de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, al gravidelor, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi al cazurilor de urgenţă. Dacă este nevoie chemăm toată conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern, pentru că acest act trebuie aprobat astăzi’, a precizat premierul Marcel Ciolacu.
De asemenea, șeful Executivului susține că se va iniția un proiect de lege care să vină în ajutorul mamelor. Astfel, pentru fiecare nou-născut, până în anul 2027, în cazul femeilordefavorizate, cu venituri mici, sau aflate în situaţii critice de viaţă.
„Prin acelaşi proiect, sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici, sau aflate în situaţii critice de viaţă. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenţie este extrem de necesară. Propunem un ajutor de 2.000 de lei, acordat o singură dată, pentru fiecare nou-născut, până în anul 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro din fonduri europene”, a menţionat prim-ministrul Marcel Ciolacu, la finalul ședinței de Guvern, joi 4 aprilie
Eliminarea parțială a taxei pe boală a fost aspru criticată de asociațiile pacienților, deoarece ar fi discriminatorie.
Taxa pe boală, criticată de reprezentanții pacienților din România
„Nu este normal ca o categorie să fie favorizată în detrimentul altora. Mi se pare că așa se face o și mai mare nedreptate. Toți pacienții ar trebui să beneficieze de această scutire la impozitare”, preciza, recent, Cezar Irimia, președintele rFederației Bolnavilor de Cancer”, potrivit Adevărul.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus, de asemenea, că „taxa pe boală” nu este prevăzută în Codul Fiscal sub această denumire, însă, măsura fiscală se aplică cu succes în alte state.