Se reiau discuțiile în coaliția de guvernare, pe tema taxei de solidaritate. Demnitarii vor să impună o taxă de 1% din cifra de afaceri a companiilor ce încasează peste 100 de milioane de euro, însă patronatele reclamă faptul că această măsură ar duce la creșteri de preț și mai mari.
Reprezentanții din Guvern vor să impună o taxă de 1% din cifra de afaceri a companiilor care depășesc încasări de 100 de milioane de euro, cunoscută și sub numele de taxă de solidaritate.
Taxa de solidaritate revine în prim-plan
Acest subiect nu este unul nou, cel mai recent fiind abordat în decembrie 2021, însă din cauza investitorilor care s-au opus propunerii, inițiativa a fost abandonată. Acum, patronatele reclamă faptul că această taxă va fi resimțită, de fapt, de cumpărătorul final, cetățeanul.
Aplicarea taxei de solidaritate ar putea viza marile firme din domeniul energetic, retail, telecomunicații și industria constructorilor de autovehicule, dar nu numai.
Cumpărătorii finali, afectați de taxa de solidaritate
Dacă această taxă ar fi transferată clienților, atunci pentru un autoturism în valoare de 15.000 de euro, cumpărătorul ar achita cu 150 de euro mai mult. În cazul combustibililor, dacă un litru de motorină este comercializat acum cu 9 lei, scumpirea înregistrată ar fi de 9 bani.
În acest moment, discuțiile despre taxa de 1% se concentrează asupra unor negocieri, despre care economiștii spun că au în spate dorința oficialilor de stat de a aduce cât mai mulți bani la bugetul public. În cazul în care un proiect legislativ în acest sens este aprobat, aplicarea prevederilor legii ar începe din anul 2023, conform TVR.
Butoiul cu pulbere. PSD vrea introducerea taxei „Robin Hood” până la sfârșitul anului
România ar putea să urmeze exemplul Germaniei și să introducă, până la sfârșitul anului curent, o taxă de solidaritate, cunoscută și sub denumirea de taxa „Robin Hood”. Anunțul a fost făcut de către Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, vineri, 27 mai. Trebuie precizat că PSD și-a dezvăluit planul privind această taxă încă de la începutul preluării guvernării alături de PNL.
Președintele PSD a readus în discuție impunerea taxei de solidaritate. Potrivit declarațiilor sale, la nivelul coaliției de guvernare a fost format deja un grup mixt, din care fac parte atât membri PSD, cât și membri PNL și UDMR, care lucrează împreună cu reprezentanți și specialiști din Ministerului de Finanțe pentru asigurarea reformelor privind Codul Fiscal.
Marcel Ciolacu, despre taxa de solidaritate
La preluarea guvernării țării, președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, în repetate rânduri, că „bogăția” trebuie să fie impozitată. În opinia sa, aceasta se referă la „vile impresionante cu piscină, iaht-uri, limuzine de lux”.
„Să vedem ce se poate introduce anul acesta, dar mai ales să anticipăm anumite lucruri și pentru prima oară să nu mai fie un guvern pompier de serviciu.
Există divergențe, avem opinii diferite și este normal să avem aceste opinii diferite. Dar nu avem certuri, nu avem jigniri, nu avem capcane între noi. Chiar este un climat corect de parteneriat”, a spus Marcel Ciolacu, într-o intervenție televizată la Antena 3.