„Ideea de bază este următoarea – suntem într-o economie de piață și ar trebui să funcționeze cererea și oferta și probabil în linii mari și funcționează. Mai mult ca sigur, acolo unde sunt exagerări, fie dacă discutăm despre alimentația publică sau discutăm de tarifele pentru cazare, clienții, turiștii vor reacționa. Pe de altă parte, constatăm cu toții realități internaționale".

Aici, omul politic s-a referit la criză economică, perioadă post-pandemică, creșterile de prețuri la utilități. "Nu zic neapărat că toate, dacă sunt astfel de prețuri exagerate, ar fi justificate, dar sunt și explicații pentru prețuri mai mari, cel puțin comparativ cu perioada similară a anului trecut”, a mai spus oficialul.

Taxa de 200 de lei ca să stai pe cearșaf

Un complex rezidențial din Năvodari solicită o taxă de 200 de lei pentru amplasarea cearșafului la malul mării. Tariful este mai mare decât cel pentru închirierea a două șezlonguri cu umbrelă în primul rând dinspre apă. În acest context, ministrul a fost întrebat și despre taxa pe care un complexul a impus-o turiștilor care vor să își pună  cearșaful fix la malul mării:

„Am văzut și eu imagini cu acest subiect. Strict personal, nu mi se pare firesc. Am văzut și o explicație dată de acel operator. De altfel, am înțeles că nimeni nu a achitat o astfel de sumă exorbitantă pentru așa ceva. Ministerul certifică aceste porțiuni de plajă pentru o activitate turistică și avem echipe care fac verificare în teren. La orice sesizare, echipa merge acolo și verifică conformitatea activității turistice de pe plajă, cu prevederile din legislație”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Referitor la subiectul prețurilor mari de pe litoral, Cadariu a mai adăugat că: „Noi nu avem măsuri legale cu privire la prețuri, nu avem competențe ca minister. Tarifele, cel puțin în acel caz, sunt de neacceptat și inițiativa acelui operator a fost total nefericită pentru că descurajează o activitate turistică care, cel puțin pe litoral, este așteptată vreme de nouă luni de zile”.

Răspunsul complexului din Năvodari

Oficialii complexului susțin că acesta este unul ”exclusivist”. Aici rezidenții sunt în special medici și avocați care vor intimitate. Ei justifică taxa prin dorința de a „descuraja comportamentul clienților din afara complexului care se așază cu cearșaful în fața primului rând de umbrele”.