Tatuajele la români. De la Pinocchio pe penis la fulgul de nea

Tatuajele la români. De la Pinocchio pe penis la fulgul de nea

Devin o modă la noi, mult mai târziu decât în alte părţi. Zeci de artişti s-au adunat pentru a-şi prezenta portofoliul la a doua ediţie a convenţiei dedicate lor.

Aproape 40 de saloane au fost prezente la World Trade Center în acest weekend şi nu au dus lipsă de clienţi. Mulţi dintre ei s-au transformat chiar în opera de prezentare a artiştilor care s-au luptat pentru unul dintre premiile din concurs, trofee ca Cel mai nebunesc tatuaj, Cel mai bun tatuaj mic, Cel mai bun tatuaj oriental, Cel mai bun tatuaj alb negru. Cea mai mare parte au fost decernate pentru opera făcută chiar pe loc. În lipsa timpului, pentru unele concursuri, precum Cel mai bun tatuaj mare, trofeul a fost acordat pentru o operă mai veche. Trofeele constau într-o mână sculptată aşezată pe un postament. Tatuajul şi povestea De la apariţia unor emisiuni ca "Miami Ink" sau "L.A. Ink", emisiuni în care tatuajele nu numai că ocupă un loc de cinste, dar au în spate şi o poveste emoţionantă, astfel de saloane apar în Bucureşti şi în oraşele mai importante din România precum ciupercile. În mare parte, asta se datorează şi preţurilor destul de mici care se practică la noi. Jumătate din saloanele prezente la convenţie erau româneşti. În acelaşi timp, acestea acaparau şi clientela, asta poate pentru că un tatuaj presupune şi o consultaţie în prealabil, dar şi examinarea unui portofoliu şi, bineînţeles, luarea unei decizii finale şi permanente, o serie de lucruri mai greu de făcut în cele trei zile ale convenţiei. Unul dintre artiştii de la "House of Pain", un lanţ de saloane prezent în toată Europa, a povestit că a venit din Suedia pentru convenţia de care a auzit pe Facebook. Spune că merge la astfel de evenimente în toată lumea. Până sâmbătă după-masă nu avusese niciun client pentru că aceştia "doar stau şi se uită la lucrările mele şi nu vor nimic". Majoritatea artiştilor sunt bărbaţi Elena Cristofor a tatuat sâmbătă imaginea unei femei asiatice însoţită de cuvintele "L.A. Ink" unui fan al emisiunii. Printre puţinele artiste prezente la convenţie, ea spune că nu a avut niciodată probleme din această cauză. "Încrederea vine prin lucrările pe care le faci. Oamenii nu vin că au auzit de la cineva, ci îţi văd lucrările şi dacă nu le plac, nu vin pentru tatuaj", spune Elena, susţinând şi că are destul de mulţi clienţi în ultima vreme, când cultura asta a început să se dezvolte şi în ţara noastră. De la cel mai mic la cel mai mare Pentru cei hotărâţi să îşi însemneze pielea, inspiraţia nu a lipsit. Zeci de cataloage şi reviste "Tattoo Magazine" au umplut mesele standurilor. Unul din cele mai ciudate: un catalog micuţ numit "Freaky Circus", cu modele amuzante şi în acelaşi timp sadice.

Elena spune că a făcut şi lucrări mai neobişnuite. Un bun exemplu este tatuarea unui Pinocchio în zona penisului, una dintre cerinţele unui client. Gărgăriţe, fulgi de nea 3D şi fluturi Şi tatuajele mici aveau catalogul dedicat lor. Gărgăriţe de mărimea unei monede de 50 de bani, un fulg de nea ce îţi dădea senzaţia că este 3D şi foarte mulţi fluturaşi îl monopolizau. Mărimea tatuajului este unul din factorii cei mai importanţi la stabilirea preţului, dar nu singurul. Complexitatea desenului şi dacă este color sau nu sunt factori care duc la preţul final. Cei mai mulţi artişti spun că preţurile încep undeva la 100 de lei şi ajung, la tatuaje mari, la 500 - 600 de lei.

Preţurile sunt justificate, având în vedere că echipamentele şi consumabilele nu sunt deloc ieftine. Un set de tatuat este în jur de 150 de lei, iar la acesta se adaugă şi preţurile mari ale materialelor, dar şi orele pe care artistul le petrece să realizeze desenul imprimat pe piele de pe o foaie specială sau desenat chiar de mână înainte de tatuare şi apoi să îl imprime definitiv pe piele. Chiar dacă au venit pentru a se tatua sau pur şi simplu pentru o consultaţie care să îi ajute să ia o decizie mai încolo, spectatorii convenţiei şi-au făcut o idee ce înseamnă un tatuaj, s-au uitat la modelele făcute chiar acolo de artişti şi au văzut ce le poate pielea sau, mai bine spus, acul acestora. ESTIMARE. Mărimea tatuajului este unul din factorii cei mai importanţi la stabilirea preţului "Încrederea vine prin lucrările pe care le faci. Oamenii nu vin că au auzit de la cineva, ci îţi văd lucrările şi dacă nu le plac, nu vin pentru tatuaj." ELENA CRISTOFOR, artist Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Ce ar trebui să ştiţi înainte să vă faceţi un tatuaj
  • Care e reţeta succesului firmelor de tatuaje
  • Turiştii străini vin în România să se tatueze