Evenimentul Zilei > Politica > Tătaru îl „spală” pe Iohannis. Informații eronate și anunțate de Președinte. „E vina noastră”
Tătaru îl „spală” pe Iohannis. Informații eronate și anunțate de Președinte. „E vina noastră”

Tătaru îl „spală” pe Iohannis. Informații eronate și anunțate de Președinte. „E vina noastră”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat astăzi că informațiile privind cele trei scenarii pentru noul an școlar, anunțate recent de Klaus Iohannis, i-au fost transmise eronat președintelui.

„Toate scenariile sunt lucrate și au fost lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin INSP, și Ministerul Sănătății în special. Evaluarea, pregătirea acelor scenarii, precum și datele, au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a afirmat Nelu Tătaru.

Astfel, Klaus Iohannis a explicat greșit, miercuri, cele scenarii privind noul an școlar.

Informația corectă este următoarea: „criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala”.

Mai jos redăm declarațiile Președintelui:

„Am tras câteva concluzii, s-au luat câteva decizii (…) Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, societate în general este că pe 14 septembrie începe noul an școalar preuniversitar. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală.

Pentru a ține cont de impacul pandamiei, în fiecare școală , localitate au fost elaborate trei scenarii în funcție de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt general valabile, nu sunt doar pentru școli. Aceste trei scenarii sunt scenariul verde, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu Covid-19, scenariul gablen- între 1 și 3 persoane detectate in medie zilnică în ultimele 14 zile, și scenariul trei, cel roșu, când în media ultimelo zile au apărut mai mult de 3 bolnavi noi în localitatea respectivă,

Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Felul în care va functiona fiecare scoală va fi decis local, la nivel de județ. În funcție de situație, se va decide dacă unitatea școlară va funcționa după scenariul verde, galben cu risc mediu sau roșu care inseamnă că scoala se închide de tot”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

El a precizat că în scenariul galben vor merge elevii claselor a VIII-a și a XII-a la școală, iar restul în funcție de decizia școlii.