Evenimentul Zilei > International > Tatăl unui tânăr condamnat la moarte se roagă în lacrimi de Putin. Cât de sensibil va fi liderul de la Kremlin
Tatăl unui tânăr condamnat la moarte se roagă în lacrimi de Putin. Cât de sensibil va fi liderul de la Kremlin

Tatăl unui tânăr condamnat la moarte se roagă în lacrimi de Putin. Cât de sensibil va fi liderul de la Kremlin

Brahim Saadoun, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la moarte pe 9 iunie  împreună cu doi britanici de către Curtea Supremă a Republicii Populare Doneţk, separatistă pro-rusă, pentru „participarea la luptele din Ucraina ca mercenari”. Tatăl tânărului marocan i-a cerut luni președintelui rus Vladimir Putin să intervină în favoarea fiului său.

Potrivit tatălui său, Taher Saadoun, tânărul, care a obținut cetățenia ucraineană în 2020, „nu este un mercenar” și a fost „o victimă a manipulării”. Cu toate acestea, potrivit unui prieten al tânărului marocan, Dmytro Khrabstov, de 20 de ani, Brahim, cunoscut de prietenii săi din Ucraina drept „Brian”, s-a alăturat armatei ucrainene vara trecută și le-a spus că vrea „să moară ca un erou”.

Tatăl lui Brahim i-a cerut şui Vladimir Putin să intervină

„Îi cer preşedintelui rus Vladimir Putin să intervină, ca tată şi din umanism, pe canale umanitare sau neoficiale”, a cerut Tahar Saadoun, în cadrul unei conferinţe de presă la Rabat.

Fiul său, Brahim, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la moarte pe 9 iunie, alături de doi britanici, de justiţia autorităţilor separatiste de la Doneţk, în estul Ucrainei, pentru că au participat la lupte în calitate de mercenari alături de armata ucraineană.

Tatăl acestui student la inginerie aeronautică stabilit în Ucraina din 2019 i-a cerut, de asemenea, şefului guvernului marocan, Aziz Akhannouch, să facă tot ce este necesar pentru a lucra la acest dosar. Tânărul a declarat că are cetăţenie ucraineană, potrivit unor surse diplomatice marocane de la Kiev.

Tahar Saadoun, un anchetator al jandarmeriei pensionat, a declarat pentru AFP că autorităţile marocane nu au luat legătura cu el. Bărbatul a adăugat că nu ştie dacă acestea au stabilit contacte cu autorităţile ruse sau cu cele de la Doneţk.

Tahar Saadoun a confirmat luni că fiul său s-a înrolat în Marina ucraineană în 2021

„Când a fost capturat, el purta uniforma oficială a armatei ucrainene şi primea ordine de la superiorii ierarhici”, a mai spus el.

Guvernul marocan a reacționat prin intermediul ambasadei sale din Ucraina, afirmând că Saadoun „a fost capturat purtând uniforma armatei de stat, în calitate de membru al unei unități a Marine ucrainene” și că „este în prezent închis de un entitate care nu este recunoscută nici de Națiunile Unite, nici de Maroc”.

De asemenea, președintele CNDH, Amina Bouayach, contactase Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului din Rusia pentru ca acesta „să întreprindă demersurile necesare pentru a se asigura că Brahim Saadoun va primi un proces echitabil în timpul apelului său”, spune o sursă.

Înaltul Comisar al Rusiei pentru Drepturile Omului este prezidat de delegatul Kremlinului Tatyana Moskalkova, fost general în Ministerul de Interne al Rusiei, numit în 2016 de președintele Vladimir Putin. Delegatul pentru drepturile omului este responsabil de monitorizarea respectării drepturilor omului în Rusia, relatează Agerpres.