Drama neștiută din familia poetului Mihai Eminescu. „Eşti un părinte nenorocit”

Drama neștiută din familia poetului Mihai Eminescu. „Eşti un părinte nenorocit” Sursa foto: Wikipedia

Poetul național Mihai Eminescu, unul dintre cei patru clasici ai literaturii, s-a născut la 15 ianuarie 1850 și, din păcate, a murit la doar 39 de ani, în 1889. A decedat în același an cu bunul său prieten povestitorul Ion Creangă, un alt mare clasic al literaturii române.

Mihai Eminescu a murit în același an în cu bunul său prieten Ion Creangă, un alt clasic al literaturii române, și marea lui iubire Veronica Micle. Despre Veronica, presa vremii a precizat că s-ar fi iubit și cu dramaturgul Ion Luca Caragiale. De asemenea și el clasic al literaturii române.

Poetul național, Mihai Eminescu

sursă foto: Wikipedia

Cine a fost tatăl poetului național Mihai Eminescu

Dacă despre viața lui Mihai Eminescu nu mai sunt prea multe de spus, cum rămâne cu figura paternă a celui mai mare poet român? Cel care a stat în spatele geniului eminescian este căminarul Gheorghe Eminovici. A fost prezentat atât de poet dar și de critici în culori alternative, ba un părinte care încercat să-și educe copii corespunzător ba un tată mult prea autoritar.

Gheorghe Eminovici s-a născut în 10 februarie 1812 în satul Călinești, în proximitatea Ipotestiului de astăzi, locul unde a copilărit Mihai Eminescu. Prima controversă care planează asupra figurii paterne poetului nostru național constă în originea etnică. Anumiți cercetători sunt de părere că Gheorghe Eminescu s-ar trage dintr-un neam sârbesc.  O ipoteză prezentată în „Arhondologia Moldovei” scrisă de paharnicul Siona undeva pe la începutul secolului XIX.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Despre Gh. Eminovici, scrie paharnicul Consantin Sion: «Şîrb, pripăşit în ţară, după introducerea reglementului, şi ridicat la boierie de către Mihai Vodă»",scria eminescologul I.D. Marin în lucrarea sa ”Eminescu la Ipoteşti”.

Viața lui Gheorghe Eminovici

Pe de altă parte, din scrierile celui mai mic frate al poetului național, Mateii Eminovici, arbele genealogic al Eminovicilor ar avea rădăcini suedeze.

„Gheorghe Eminovici ar fi fost nepot de fiu al unui invalid, ofiţer de cavalerie, din oastea lui Carol al XII-lea, regele Suediei, care, scăpând din catastrofa de la Poltava(n.r. bătălia a avut loc în 1709), se stabilise în oraşul Suceava”, scria Matei Eminovici.

În cele din urmă misterul a fost deslușit! Specialiștii, în frunte cu George Călinescu au concluzionat că Gheorghe Eminovici a fost un copil din Călinești, mai precis copilul dascălului din sat, potrivit Adevarul.

Dar, Gheorghe Eminnovici voia ceva mai mult de la viață decât plugul sau ogoarele satului. Imaginea paternă a poetului naționaș își dorea să ajungă asemenea boierilor pe a căori pământ slujise strămoșii lui. Deși, nu s-a dat în vânt după învățat, dar a reușit să-și depășească într-un final condiția.

„Fiind băiat de cântăreţ în strană, adică de om mai cu învăţătură, îl vedem învăţând carte, vreo trei ani, la dascălul Ioniţă din Suceava... Trebuie să fi fost ager la minte, în stare să prindă multe, ca atâta lume veche sau fără şcoală, din simpla experienţă, şi deloc doritor să se întoarcă la sapă, deoarece boierul Ioan Ienacaki Cristea de la Costâna îl ia în slujba sa, desigur pentru oarecare treburi cancelăreşti. Avea scriere citeaţă şi condei cult, expresie potrivită pentru abstracţiile administrative”, scria G. Călinescu.

Ajuns într-un final în preajma boierilor,  așa cum și-a propus, s-a remarcat prin agerime dar și prin supunere. Se adresa mai marilor săi cu apelativul ”milostivu stăpân”. Astfel, reușește să ajungă în grațiile boierilor Jean Mustață și Alexandru Balș.

Viața de familie

Cât despre viața de cuplu a familei Eminovici, mama lui Eminescu, Raluca a fost o fire visătoare, sensibilă. Un caracter total opus față de cel al lui Gheorghe.Eminovici este descris în scrierile vremii drept un un bărbat violent și abuziv.

Așa cum arată George Călinescu, dar și sloavele din vremea respectivă, Raluca Eminovici a avut o viață chinuită, lăsată singură să aibă grijă de copii. Cu toate acestea, mama lui Eminescu a rămas cunoscută ca o persoană iubitoare și plină de bunătate față de copii. Mihai Eminescu  i -a adresat câteva rânduri tatălui, care ar putea reda cum a perceput relația dintre cei doi.

„ Dacă nu ţi-am scris până-acum, cauza a fost neîncrederea cu care întâmpini orice voinţă proprie a oricărui din fiii dumitale, neîncredere augmentată de privirea formalistă ce-o ai despre lume, după care orice om care nu caută numaidecât a se chivernisi, după cum o numeşti d-ta, trebuie să fie un om de nimic. Eşti un părinte nenorocit – adevărat. Dar eşti nenorocit mai mult pentru că vrei ca fiecare să trăiască şi să-şi măsure paşii după cum doreşti d-ta" a scris Mihai Eminescu.