Tarom, ținta unui atac cibernetic. Mai multe fișiere au fost afectate de un virus de tip ransomware

Tarom, ținta unui atac cibernetic. Mai multe fișiere au fost afectate de un virus de tip ransomware Sursa foto Arhiva EVZ

Compania aeriană Tarom a anunțat că în cursul zilei de luni a fost ținta unui atac cibernetic de tip ransomware, însă incidentul a fost izolat.

Ransomware este un software rău intenționat care, după ce se instalează pe dispozitivul victimei, pe un calculator sau pe smartphone, criptează datele victimei ținându-le „ostatice” sau șantajează victima, pe care o amenință că îi va publica informațiile dacă aceasta nu plătește o „răscumpărare”.

Incident de securitate la Tarom

În urma incidentului, au fost afectate mai multe fișiere de către un virus de tip ransomware. „Menționam că toate cursele au fost operate conform planului de zbor, iar din cauza acestui incident nu au fost afectate operațiunile de zbor sau sistemul de rezervări al companiei”, precizează Tarom într-un comunicat transmis luni seară.

Potrivit companiei, Tarom se află acum în permanentă legătură cu autoritățile care gestionează astfel de incidente și se depun toate eforturile necesare pentru identificarea cauzelor producerii evenimentului în cauză, potrivit news.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atac cibernetic asupra site-urilor marilor aeroporturi din România

În luna mai a anului trecut, site-urile marilor aeroporturi din România au fost atacate de hackeri. Utilizatorii nu au putut lua informații utilitare despre zboruri, paginile site-urilor respective neputând fi accesate. Deși hackerii nu au avut acces la informații clasificate, ci doar au oprit posibilitatea de a accesa site-ul respectiv.

De asemenea, în mai 2021 compania națională aeriană Tarom și-a anunțat clienții că a fost afectată de atacul cibernetic de la SITA, când datele a sute de mii de pasageri au ajuns pe mâinile hackerilor. Hackerii au obținut atunci date legate de pasagerii care călătoresc foarte mult, dar a fost vorba și de numele persoanelor, numere alocate de liniile aeriene și rangul în ierarhia de „frequent flyer”. Nu au ajuns pe mâinile hackerilor date despre parole, numere de card, itinerariile pasagerilor sau e-mail-uri.

În plus, cu două luni înainte, Tarom a fost anunțat că datele a sute de mii de pasageri au ajuns pe mâinile hackerilor după ce au fost atacate într-un mod sofisticat sistemele unei companii IT care deservește 90% dintre liniile aeriene globale.