Cursele Tarom anulate. Un număr de 29 de piloți au refuzat să zboare. Update

Tarom. Sursa foto: Facebook

Update, ora 12.20: Directorul Tarom a fost convocat la Ministerul Transporturilor, în contextul suspendării mai multor zboruri. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al companiei, Alexandru Anghel, a precizat că un număr de 29 de piloți sau comandanți s-au declarat inapți pentru zbor, pe o durată de 24 de ore. Conducerea companiei i-a invitat la o discuție pentru a vedea despre ce este vorba, în această după amiază.

Cursele anulate până acum: ROT101/2 Otopeni -Cairo- Otopeni, ROT167/8 Otopeni -Beyrut- Otopeni, ROT187/8 Otopeni -Amman-Otopeni, ROT701/2 Otopeni - Iaşi-Otopeni, ROT621/2 - Otopeni - Oradea-Otopeni, ROT261/2 - Otopeni - Istanbul-Otopeni, ROT231/2 - Otopeni - Budapesta-Otopeni, ROT 301/2 - Otopeni - Frankfurt-Otopeni, ROT361/2 - Otopeni - Amsterdam – Otopeni, ROT 381/2 - Otopeni - Paris-Otopeni.

Purtătorul de cuvânt a spus că pasagerii care nu au putut zbura vor fi ajutați să-și găsească alte curse, alternative. În cazul în care nu va fi posibil, călătorii vor fi reprogramați pentru alte zboruri sau vor primi compensații bănești.

„Există un cadru de reglementare la nivel european și îl vom aplica foarte serios, așa cum este, fără să-l interpretăm”, a declarat purtătorul de cuvânt.

 

Update, ora 10.05: Numărul curselor anulate de Tarom a ajuns la 10, în contextul protestului piloților. În realitate, este vorba despre un număr dublu, dat fiind că este vorba despre curse tur - retur.

Între pasagerii care încearcă să găsească o soluție sunt și membrii unei echipe universitare de volei fete. Voleibalistele urmau să participe la o competiție în Ungaria, însă cursa a fost anulată.

Update 10.00: Delegația României la summitul NATO de la Washington a fost nevoită să-și schimbe planurile de zbor. Oficialii români, conduși de ministrul Apărării Angel Tâlvăr aveau în program să călătorească până la Paris cu o cursă Tarom. de acolo, aceștia aveau legătură, mai departe spre Statele Unite.

Din cauza potestului mascat al piloților, delegația română a fost nevoită să apeleze la serviciile armatei care i-a pus la dispoziție un avion militar. În schimb, președintele Klaus Iohannis va ajunge la Washington cu un avion privat, cel mai probabil, așa cum călătorește de obicei.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării. Sursa Foto: Arhiva EVZ

București. Tarom, compania aeriană de stat, a anulat șase curse aviatice, în ultimele ore. Este vorba despre trei curse care trebuiau să decoleze noaptea trecută și alte trei în această dimineață.

Pasagerii așteaptă în Aeroportul Otopeni, neștiind ce se va întâmpla și cum vor ajunge la destinație. Ei spun că nu au primit nici o explicație concludentă din partea reprezentanților companiei. Deși inițial se știa că este vorba despre șase curse anulate, ulterior, au mai apărut și altele. Mai multe curse, pe rute precum Budapesta, Iaşi, Madrid, Amsterdam, Paris, Frankfurt, figurau ca anulate.

Tarom a anulat mai multe curse

Compania aeriană de stat a anunțat că mai multe curse aeriene au fost anulate, în prima zi a săptămânii. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că piloții nu s-au prezentat la lucru. Oficial, compania Tarom susține că membrii echipajelor ar avea probleme de sănătate.

Conform unor surse din interiorul companiei, în realitate ar fi vorba despre un protest mascat. Piloții din cadrul companiei de stat reclamă salariile prea mici și programul de lucru prea încărcat, conform Digi 24.

Inițial, compania Tarom a anunțat că toate zborurile către și dinspre Cairo, Amman și Beirut programate sunt anulate din cauză că membrii echipajelor sunt indisponibili temporar. Ar fi vorba despre șase curse, trei dinspre București, care trebuiau să decoleze noaptea trecută, și celelalte trei pereche, din destinațiile respective:

  • ROT101/2 OTOPENI -CAIRO- OTOPENI;
  • ROT167/8 OTOPENI -BEYRUT- OTOPENI;
  • ROT187/8 OTOPENI -AMMAN-OTOPENI.

Pasageri la Otopeni Sursa foto: Facebook

Precizările companiei aeriene

Sute de pasageri care au apelat la serviciile companiei Tarom și-au petrecut noaptea în aeroportul Henri Coandă, din Otopeni. Aceștia sunt nemulțumiți că nu au fost înștiințați din timp, iar acum caută o soluție ca să ajungă la destinație. În acest context, compania a ieșit cu un comunicat de presă în care și-a prezentat punctul de vedere.

Tarom invocă regulile internaționale de aviație, dar și politicile interne care interzic zborurile cu echipaje incomplete. Astfel, explică oficialii companiei, s-a ajuns la anularea curselor deoarece mai mulți membri ai echipajelor aeronavelor s-au declarat inapți de zbor. Astfel, Tarom s-a văzut în imposibilitatea de a restabili planul de zbor în timp util.

„Deciziile individuale ale piloților au fost luate în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru a asigura securitatea și confortul pasagerilor și a echipajului”, precizează compania conform unui comunicat de presă.

Bilete de avion. Sursa foto: Dreamstime

Pasagerii Tarom afectați au dreptul la compensații

Conform site-ului companiei, pasagerii curselor către Cairo, Amman sau Beirut au dreptul la compensații financiare. În comunicatul de presă, Tarom își exprimă regretul pentru disconfortul creat călătorilor și îi asigură că va căuta alternative convenabile ca aceștia să poată ajunge la destinație.

„Daca zborul dumneavoastra operat de compania Tarom a fost operat cu o intarziere mai mare de 3 ore la sosirea sa la destinatie, a fost anulat, o neregularitate de zbor a generat pierderea conexiunii sau a intervenit o situatie neprevazuta de declasare sau refuz imbarcare, aveti optiunea de a solicita compensatie in conformitate cu Art.7 din Regulamentul (CE) Nr.261/2004 al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene”, se arată pe site-ul companiei.

Reprezentanții companiei fac eforturi pentru a reduce impactul pe care această situație, neplăcută, îl va avea asupra planurilor de călătorie a celor afectați. Tarom dă asigurări că va oferi informații despre noile aranjamente de zbor imediat ce va fi posibil.

Sorin Grindeanu, Sursa foto. Captura video

Reacția ministrului Sorin Grindeanu

Ministrul Sorin Grindeanu a reacționat, în contextul protestului mascat al piloților Tarom. Într-o postare pe Facebook, el a cerut conducerii companiei să ia măsuri pentru restructurarea și eficientizarea acesteia. El a precizat că reforma trebuie să pună accentul pe asigurarea personalului navigant, iar nu pe menținerea în schemă a unor persoane care nu au nici o contribuție.

În mesajul postat pe Facebook, Sorin Grindeanu a arătat că echipa managerială are toate pârghiile la dispoziție pentru a evita astfel de blocaje. El cere un plan eficient de restructurare care să asigure capacitatea operativă a companiei aeriene.

„Aştept o comunicare publică aplicată şi detaliată a Directorului General al TAROM prin care să anunţe soluţiile identificate!”, a precizat Grindeanu.