Într-un top întocmit de o cunoscută platformă de securitate cibernetică, Republica Moldova se află în a doua jumătate a clasamentului în ceea ce privește munca de la domiciliu.
Munca de acasă în Republica Moldova. Platforma de securitate cibernetică Nordlayer a întocmit un clasament anual, The Global Remote Work Index (GRWI). Această ierarhie cuprinde include cele mai bune țări din lume pentru lucrul la distanță. Iar Republica Moldova s-a clasat pe locul 52 dintre cele 108 țări care au fost luate în considerare.
GRWI constă din patru elemente care contează în acest top. Este vorba despre securitate cibernetică, infrastructură digitală și fizică, securitate economică și socială. Moldova a ocupat locul 72 în clasamentul securității cibernetice și s-a clasat pe poziția a 49-a în clasamentul infrastructurii digitale și fizice. De asemenea, Basarabia a ocupat locul 48 în clasamentul de securitate economică. Și a obținut locul 45 în clasamentul asigurărilor sociale.
Pe ce loc se află Republica Moldova în clasament
Potrivit Nordlayer, cele mai bune țări din lume pentru munca de la distanță sunt Danemarca, Țările de Jos, Germania, Spania și Suedia. România vecină a ocupat locul 38 în clasament. Ucraina, Rusia și Belarus nu au fost incluse în această ierarhie, din motive ce țin de război.
În altă ordine de idei, în ceea ce privește piața muncii, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 1280 de cetățeni din Ucraina, dintre care 893 femei și 390 bărbați, au reușit să-și găsească un job în Moldova. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în mun. Chișinău (981), UTA Găgăuzia (51), Bălți (61).
Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.
La sfîrșitul anului trecut, peste 140 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra la muncă cetățeni ucraineni, declarând aproape 1700 de locuri de muncă vacante pentru aceste persoane.Totodată în 2023 circa 579 cetățeni ucraineni au fost înregistrați în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.
ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare.