Război în Ucraina, ziua 681. Atacul de la Sevastopol. Cu ce se laudă rușii

Război în Ucraina, ziua 681. Atacul de la Sevastopol. Cu ce se laudă rușii Sursa foto: Volodimir Zelenski-Facebook

Ucraina a anunțat că Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va convoca o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pe 10 ianuarie, la nivel de ambasador, la cererea Ucrainei în urma recentelor atacuri ruseşti cu rachete şi drone”. Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care acordă cetăţenie rusă străinilor care vor lupta împotriva Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 681. O alertă aeriană a fost emisă joi în regiunea Sevastopol din Crimeea, unde mai multe "ţinte aeriene" au fost doborâte, a declarat guvernatorul Mihail Razvojaiev, relatează Le Monde.

Război în Ucraina. Explozie puternică în Crimeea

Potrivit canalului Telegram Crimean Winds, martorii au raportat o explozie violentă în Evpatoria. Oraş aflat la celălalt capăt al golfului Sevastopol. Canalul local CHP/Sevastopol a raportat zece lovituri de rachete.

Agenţia de presă rusă TASS, citând centrul de informaţii rutiere, anunţase anterior întreruperea circulaţiei vehiculelor pe podul Crimeei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul rus al Apărării a declarat, la rândul său, joi, că forţele sale au dejucat un atac ucrainean asupra instalaţiilor ruseşti din Crimeea. Şi au distrus 10 rachete ucrainene deasupra peninsulei, scrie Le Guardian.

Război în Ucraina

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Atac cibernetic la Kyivstar

Hackeri ruși au pătruns în sistemul gigantului ucrainean de telecomunicații Kyivstar cel puțin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept un "mare avertisment" pentru Occident, a declarat pentru Reuters șeful spionajului cibernetic din Ucraina.

Hackingul, unul dintre cele mai dramatice atacuri cibernetice de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum aproape doi ani, a scos din funcțiune serviciile furnizate de cel mai mare operator de telecomunicații din Ucraina pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori timp de câteva zile.

Într-un interviu, Illia Vitiuk, șeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a dezvăluit detalii exclusive despre hacking, despre care a spus că a provocat distrugeri "dezastruoase" și a avut ca scop să dea o lovitură psihologică și să adune informații.

Război în Ucraina. Rusia vrea să cumpere rachete din Iran

Rusia plănuiește să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran. Este un pas care ar spori capacitatea Moscovei de a viza infrastructura Ucrainei, a raportat Wall Street Journal, citând oficiali americani.

Anul trecut, Casa Albă a declarat că vede mai multe indicii că Rusia și Iranul extind un parteneriat de apărare. Acesta ar ajuta Moscova să-și prelungească războiul în Ucraina. Dar şi să reprezinte o amenințare pentru vecinii Iranului, relatează Reuters.

Sursă: Nikolaev | Dreamstime.com

Moscova promite cetățenie rusă

Străinii care au semnat un contract cu forţele armate ale Federaţiei Ruse în timpul războiului din Ucraina vor putea solicita cetăţenia rusă. Este ceea ce se prevede printr-un decret al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, publicat joi.

„Străinii care au fost eliberaţi din serviciul militar în forţele armate ale Federaţiei Ruse în timpul operaţiunii speciale din motive de sănătate, la împlinirea limitei de vârstă, la expirarea contractul, precum şi în legătură cu încetarea legii marţiale, vor putea solicita şi cetăţenia rusă. Rudele acestor categorii de cetăţeni străini vor avea şi dreptul de a obţine cetăţenia rusă”, se arată în document.

Război în Ucraina. Coreea de Nord a furnizat rachete Rusiei

SUA transmite că va impune sancțiuni suplimentare celor care vor facilita transferuri de arme între Coreea de Nord și Rusia. Un raport al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a descoperit că nord-coreenii au furnizat rușilor rachete balistice. Acestea au fost folosite în loviturile recente asupra Ucrainei.

Rachetele furnizate de Coreea de Nord Rusiei au fost folosite în cadrul unor atacuri de anvergură lansate în ultimele zile asupra Ucrainei, a declarat joi Casa Albă. Preşedinţia americană are a denunţat o „escaladare consecutivă şi îngrijorătoare” a sprijinului Phenianului faţă de Moscova.