La Minsk s-au desfășurat convorbirile dintre șeful Ministerului de Externe al Republicii Belarus, Serghei Aleynik, și ministrul de externe și al comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó. A fost semnat Programul de colaborare dintre cele două departamente pentru anul 2023. Acest lucru s-a produs pe fondul agravări bruște a relațiilor cu o altă țară membră a UE, Polonia. După ce Varșovia a închis unul dintre punctele de trecere de la frontiera cu Republica Belarus a început un atac informațional asupra statului învecinat. Pe acest fond Franța a făcut imediat apel la cetățenii săi să părăsească Republica Belarus.
La Minsk s-au desfășurat convorbiri care au devenit o surpriză pentru mulți politicieni și experți. Ministrul de externe al Republicii Belarus, Serghei Aleynik, a discutat cu omologul său din Ungaria, Péter Szijjártó, perspectivele colaborării dintre cele două țări. Negocierile au dus la semnarea unui program de colaborare pentru anul 2023. După cum a explicat Ministerul belarus de Externe, documentul prevede continuarea practicii dialogului, un set de măsuri privind stimularea colaborării economice, a schimburilor culturale și educaționale.
Serghei Aleynik a remarcat: "Popoarele noastre seamănă foarte mult. Ne putem asculta și auzi reciproc". O declarație foarte grăitoare a făcut ministrul ungar: "Presa internațională liberală, politicienii occidentali, partenerii mei – toți vor spune că nu este bine că am venit la dumneavoastră și am purtat convorbiri cu colegul meu din Republica Belarus. Eu însă vreau să spun un singur lucru. Punctul de vedere al Ungariei este clar: canalele de comunicare trebuie să fie deschise. Dacă închidem canalele de comunicare, vom renunța la speranțele de pace. Și nu este că nu vrem să renunțăm la speranțele pentru pace, noi vrem pace."
Belarus se află astăzi într-un dur conflict politic și diplomatic cu Occidentul
La rândul său, Aleynik a declarat că politica de sancțiuni a UE în ceea ce privește Republica Belarus are "un caracter anti-umanitar". Iar în ceea ce privește dezvoltarea pe mai departe a legăturilor cu Ungaria, el a comunicat: "A apărut necesitatea și am convenit să desfășurăm în viitorul apropiat o nouă ședință a comisiei interguvernamentale ungaro-belaruse pentru dezvoltare economică și comercială. Sperăm că ședința se va desfășura în primăvară".
Între timp, exact în timpul în care se desfășurat convorbirile la Minsk, Ministerul de Externe al Franței a făcut un apel la cetățenii săi să părăsească imediat Republica Belarus, ținând cont de situația din Ucraina.
Politologul Valeri Karbalevici a comentat astfel pe portalul de internet "Salidarnasț" orientarea neobișnuită pentru UE a Budapestei: "Ungaria are o poziție specială în ceea ce privește multe probleme legate de politica internă și externă. Ungaria a fost întotdeauna o frână, a încercat să frâneze mai blând sau mai ferm introducerea de noi sancțiuni". Expertul consideră că și în acest caz Ungaria se mișcă pe făgașul acestei politici.
"Problema este că Republica Belarus se află astăzi într-un dur conflict politic și diplomatic cu Occidentul. Republica s-a trezit izolată serios și sub sancțiuni. Ungaria poste influența această situație, deoarece poate bloca introducerea de noi sancțiuni împotriva Republicii Belarus și Rusiei, precum și să blocheze poziția unică a UE în ceea ce privește Ucraina și multe alte probleme", remarcă Karbalevici. "De asemenea aș remarca faptul că legăturile economice dintre Republica Belarus și Ungaria nu sunt prea mari și importante, de aceea este puțin probabil ca această vizită să fi fost determinată de anumite interese economice ale Ungariei, mai degrabă este vorba de o provocare politică", are convingerea Karbalevici.
Vizita ministrului ungar intrigă foarte tare pe fondul agravării legăturilor polonezo-belaruse. După ce partea poloneză a închis punctul de trecere a frontierei "Bobrovniki" s-a creat o situație foarte tensionată din punctul de vedre al transportului. Comitetul Vamal de Stat al Republicii Belarus comunică: "Numărul autocamioanelor care așteaptă intrarea în UE a crescut cu 20%. Coada de camioane este semnalată în fața punctului de trecere polonez "Kukurîki" (limitrof "Kozlovici"), precum și a punctelor lituaniene "Raygardas" (limitrof "Privalka") și "Myadininkay" (limitrof "Kamennîi Log"). Pe aceste trasee au trecut în medie 44% dintre camioane din numărul obișnuit".
La situație a reacționat și opinia publică belarusă. "Închiderea frontierelor este o nelegiuire" - aceasta a fost lozinca sub care aproximativ o sută de cetățeni din Grodno au ieșit să protesteze la Consulatul general al Poloniei.
Ceva mai virulent a reacționat la situație cunoscutul om de televiziune Grigori Azarenok, care a declarat pe postul de televiziune STV, adresându-se primului ministru polonez: "Acest păun bărbierit se pregătește pentru război. A închis punctul de control cu Republica Belarus. A declarat le va închide pe celelalte. Ascultă aici, dacă conducătorilor voștri le trece prin cap măcar o singură provocare, rachetele Polonez și Iskander nu vor trece de vamă, ele nu au nevoie de vize, iar punctele de control vor înceta să mai existe împreună cu onorabilul vostru guvern."
Politologul Artiom Șchraybman a comentat hotărârea Poloniei pe portalul de Internet "Zerkalo": "Este greu să nu se remarce faptul că (hotărârea) a fost luată a doua zi după ce o instanță de la Grodno i-a dat o sentință de opt ani lui Andrei Pociobut, jurnalist cu origini poloneze, unul dintre liderii diasporei poloneze din Republica Belarus. Sentința a fost ultima picătură – până acum Varșovia a răbdat luni de zile distrugerea sistematică a cimitirelor poloneze din vestul Republicii Belarus, potrivit ng.ru
Totodată expertul constată: "Pe de altă parte, În viitorul apropiat ae de suferit din cauza acestui lucru nu Aleksandr Lukașenko, nu judecătorul Bubencik din Grodno și nu securiștii care l-au aruncat pe Pociobut după gratii, ci acei puțini polonezi și mulți bieloruși care foloseau trecere de frontieră pentru comerț, vizite la rude și pur și simplu pentru călătorii".
(Traducerea Rador)