Țările în curs de dezvoltare au nevoie de 2 miliarde de dolari anual. Sărăcia, marea problemă

Țările în curs de dezvoltare au nevoie de 2 miliarde de dolari anual. Sărăcia, marea problemăSursa: Pixabay

Aproximativ 2 miliarde de dolari (1,75 miliarde de lire sterline) vor fi necesare, în fiecare an, până în 2030, pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră și să facă față efectelor schimbării climatice.

Banii vor fi necesari pentru ca țările sărace să renunțe la combustibilii fosili, să investească în energie regenerabilă și alte tehnologii cu emisii scăzute de carbon și să facă față impactului vremii extreme, potrivit unui raport care a fost comandat de guvernele Marii Britanii și Egiptului.

Cifrele, care ar acoperi nevoile tuturor economiilor în curs de dezvoltare ale lumii, cu excepția Chinei, sunt mult mai mari decât orice finanțare pentru climă care a fost primită pentru a ajuta țările sărace.

Ajutorul oferit țărilor sărace

„Aproximativ jumătate din finanțare poate fi de așteptat să provină din surse locale, din consolidarea finanțelor publice interne și a piețelor interne de capital, inclusiv accesul la fonduri mari de finanțare locală pe care băncile naționale de dezvoltare sunt capabile să le mobilizeze”, se arată în raport.

Nicholas Stern, economistul care a scris o analiză în 2006 a economiei schimbărilor climatice, a fost principalul autor al raportului. El a spus: „Țările bogate ar trebui să recunoască că este în interesul lor, precum și o chestiune de justiție, având în vedere impacturile severe cauzate de nivelurile ridicate de emisii.”

Finanțarea creșterii economice cu emisii scăzute de carbon în țările sărace ar ajuta la scoaterea a miliarde de oameni din sărăcie, la crearea de locuri de muncă și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Banii sunt necesari pentru a ajuta țările sărace să se adapteze la efectele crizei climatice, de exemplu prin construirea de infrastructuri mai robuste, cum ar fi diguri și sisteme de avertizare timpurie.

Criticarea Băncii Mondiale

Pentru cele mai severe efecte ale deteriorării climatice, la care țările nu se pot adapta, cunoscute sub numele de pierderi și daune, banii ar ajuta la salvarea celor aflați în pericol și la repararea infrastructurii vitale. Pierderile și pagubele sunt una dintre principalele priorități pentru discuțiile de la summitul Cop27 de la Sharm el-Sheikh, care a început duminică și va continua timp de două săptămâni.

Țărilor sărace li s-a promis încă din 2009 că până în 2020 vor primi cel puțin 100 de miliarde de dolari pe an pentru a le ajuta să reducă emisiile și să facă față impactului vremii extreme. Dar această țintă a fost ratată și probabil că nu va fi îndeplinită decât anul viitor.

Lord Stern a spus: „Având în vedere presiunea asupra bugetelor publice din toate țările, rolul băncilor multilaterale de dezvoltare, inclusiv al Băncii Mondiale, va fi esențial în creșterea dimensiunii finanțării externe pentru țările emergente și în curs de dezvoltare și pentru reducerea costurilor de capital pentru investitori.”

Banca Mondială a fost criticată din ce în ce mai mult în ultimele luni pentru eșecurile sale de a direcționa suficiente fonduri pentru criza climatică, potrivit The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News