OMS aprobă un nou vaccin anti-COVID ”pentru țările sărace”. Unde este produs serul
- Mihnea Talau
- 17 decembrie 2021, 21:23
Vaccinul anti-COVID Covovax, realizat în India, a fost aprobat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Serul respectiv este produs de Institutul Serum din India sub licenţă Novavax şi face parte din portofoliul Covax.
OMS a explicat că vaccinul „este produs de Institutul Serum din India sub licenţă Novavax şi face parte din portofoliul Covax, ceea ce va contribui la creşterea eforturilor pentru vaccinarea mai multor persoane în ţările cu venituri mici”, scrie afp.com
„Vaccinurile rămân una dintre cele mai eficiente metode de protecţie împotriva formelor grave şi a deceselor cauzate de SARS-COV-2, în pofida apariţiei unor noi variante”, a declarat dr. Mariangela Simao, responsabilă cu accesul la medicamente în cadrul OMS, scrie Capital.ro.
Vaccinul necesită două doze şi poate fi păstrat în frigiderele obişnuite
Această omologare „trebuie să faciliteze accesul ţărilor sărace la vaccinuri, dintre care 41 încă nu au reuşit să vaccineze 10% din populaţia lor, în timp ce 98% dintre ţări încă nu au ajuns la 40%”, a explicat aceasta, în timp ce OMS şi-a stabilit acest obiectiv ca 40% din populaţia tuturor ţărilor să fie vaccinată până la sfârşitul anului. Trebuie menționat că vaccinul respectiv necesită două doze şi poate fi păstrat la temperaturi de 2 până la 8°C, ca în frigiderele obişnuite.
Nicio variantă a coronavirusului care provoacă boala COVID-19 nu s-a răspândit până acum la fel de rapid ca Omicron, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care estimează că majoritatea ţărilor sunt în prezent afectate de noua variantă de coronavirus.
77 de ţări au raportat cazuri de Omicron
Până în prezent „77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se găseşte probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (…) Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite”, a mai spus el el.
În plus, şeful OMS a avertizat comunitatea internaţională că vaccinurile singure nu vor permite niciunei ţări să iasă din această criză şi a făcut apel la utilizarea tuturor instrumentelor anti-COVID existente, precum purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării.
„Faceţi toate acestea. Faceţi-le în mod consecvent. Faceţi-le corect”, a conchis șeful OMS.