Țările din Europa de Est și de Nord - dintre care multe au granițe cu Rusia, au avertizat că trebuie să fie pregătite pentru orice atac, chiar dacă experții militari consideră că acesta este un scenariu improbabil.
Având în vedere apropierea lor față de Rusia, unele țări spun că pregătirea trebuie făcută cât mai repede posibil, sistemele de apărare urmând să fie consolidate rapid. Ministrul apărării al Letoniei a declarat în iulie că dorește să readucă serviciul militar obligatoriu. „Chiar dacă suntem o țară membră a NATO, prima noastră provocare vine printr-un atac foarte rapid din partea Rusiei”, a spus Artis Pabriks.
Țările din apropierea Rusiei au introdus o serie de politici și acorduri ca răspuns la invazia Ucrainei, inclusiv un nou pact între Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda și Islanda; și un acord între Polonia și Republica Cehă pentru a-și spori armatele.
Apărarea propriei țări
Ministrul apărării al Estoniei, Hanno Pevkur, a declarat că este mulțumit de pașii pe care îi face NATO, dar nu va aștepta doar ajutorul alianței militare. El a spus că Estonia a investit în acest an aproximativ 800 de milioane de dolari în apărare și că vrea să dubleze dimensiunea forței de apărare a țării.
Edward R. Arnold, cercetător în domeniul securității europene la think tank-ul Royal United Services Institute, a declarat că țările nu resping NATO, ci fac acorduri în conformitate cu ceea ce are nevoie regiunea. Suedia și Finlanda au solicitat să se alăture alianței și se așteaptă să fie acceptate în curând, odată ce vor ajunge la un acord cu Turcia cu privire la unele dintre condițiile acesteia, potrivit Business Insider.