Țările Baltice se pregătesc de un război HIBRID cu Rusia

Țările Baltice se pregătesc de un război HIBRID cu Rusia

De la sabotarea instalațiilor energetice la atacuri cibernetice și declarații de „independență” ale satelor de la granița cu Rusia, țările baltice se pregătesc de o posibilă agresiune a Moscovei.

Conflictul din Ucraina, în care separatiștii sunt susținuți de Rusia au îngrijorat Lituania, Letonia și Estonia, singurele țări din fosta URSS care au intrat în NATO și în UE.

Sunt mici, izolate gerografic de restul Uniunii Europene și au minorități rusofone ceea ce, potrivit declarațiilor de anul trecut ale lui Vladimir Putin, îi dă dreptul să intervină cu forță militară.

Temerea celor trei țări baltice nu se referă doar la un război convențional, cu tancurile trecând peste granița lungă de 1000 de kilometri, ci și la incidente mai mici, similare celor folosite de Moscova anul trecut pentru a anexa Crimeea.

De mai bine de un an, cele trei state baltice se pregătesc de un conflict „tenebros”, sau „război hibrid”, cu exerciții împotruva „sabotorilor”, campanii împotriva „propagandei rusești”, și cheltuieli sporte pentru apărare și paza frontierelor.

Lituania a organizat o simulare în luna mai, cu presupuse grupuri separatiste atacând instalații lângă enclava rusă Kaliningrad, cunoscuți și ca „omuleții verzi”, fără însemne de identificare, care au fost văzuți frecvent în Crimeea și în Estul Ucrainei.

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat:

„Trebuie să învățăm din lecția Crimeii, care s-a repetat parțial și în Estul Ucrainei. Orice atac posibil, în orice formă, trebuie luat în considerare.”

Temerile de Rusia sunt mari în spațiul baltic, după atâția ani de comunism sovietic și mai ales după ce, în 1939, cele trei țări au fost anexate în urma pactului Ribbentrop-Molotov, recucerite de naziști în timpul războiului, și căzând din nou în mâinile sovieticilor.

Andreas Kasekamp, expert în problemele baltice la Universitatea din Talin, spune:

„Balticii au motive serioase să se teamă de acțiunile Rusiei. Există multe persoane în viață astăzi care au asistat personal la tactici similare celor desfășurate astăzi în Ucraina.”