Ţările arabe lasă în aer coaliţia anti-Gaddafi

Ţările arabe lasă în aer coaliţia anti-Gaddafi

SUA şi aliaţii europeni au convins doar Qatarul să participe cu avioane la intervenţia anti-Gaddafi.

Începutul acestei săptămâni a fost marcat, în plan diplomatic, de eforturile depuse de Statele Unite şi de aliaţii europeni ai Washingtonului în vederea atragerii cât mai multor ţări arabe în coaliţia care a intervenit militar în Libia.

Administraţia Obama insistase ca susţinerea statelor arabe să fie o precondiţie pentru operaţiunea militară internaţională în ţara nord-africană, iar neimplicarea lor a stârnit deja îngrijorare la Washington. Din acest motiv, secretarul american de stat, Hillary Clinton, şi omologii săi britanic şi francez i-au contactat, în ultimele zile, pe liderii arabi în încercarea de a-şi asigura sprijinul lor, scriu jurnaliştii de la cotidianul american "Washington Post".

De la avioane la misiune umanitară

Iniţial, coaliţia s-a bazat pe cel puţin două ţări arabe: Qatarul şi Emiratele Arabe Unite. Lucrurile au luat însă o turnură nedorită pentru marile puteri occidentale după ce secretarul ge neral al Ligii Arabe, Amr Mussa, a declarat că intervenţia militară se îndepărtează de la obiectivul prevăzut în rezoluţia ONU 1973, acela de a a impune o zonă de excludere aeriană. "Ceea ce ne dorim noi este protejarea civililor, nu bombardarea altor civili", a spus duminică Amr Mussa. După 24 de ore, el a revenit cu o declaraţie mai clară, precizând că nu se opune operaţiunilor militare. "Am cerut Naţiunilor Unite să instituie o zonă de interdicţie aeriană şi respectăm rezoluţia ONU, nefiind astfel niciun conflict în privinţa ei. Este pentru protejarea civililor şi acest lucru ne interesează", a insistat Mussa.

În aceeaşi zi însă, Emiratele Arabe Unite, ale căror forţe aeriene sunt dotate cu avioane F-16, au anunţat că, în Libia, contribuţia lor se va limita la o misiune umanitară. Asistenţă umanitară a promis şi Iordania, în timp ce Egiptul şi Tunisia au anunţat că îi vor ajuta pe refugiaţii libieni. Oprirea unei "băi de sânge" În aceste condiţii, Qatarul a rămas singurul stat arab angajat militar în campania din Libia. Cu patru avioane de vânătoare, potrivit publicaţiei "Les Echos". Premierul Qatarului, şeicul Hamad bin Jassim Al-Thani, a vorbit despre participarea ţării sale la operaţiunile militare în Libia, afirmând că acestea vizează oprirea unei "băi de sânge".

Riscurile coalizării cu Occidentul

Chiar dacă cele 22 de state membre ale Ligii Arabe au condamnat uciderea civililor de către forţele fidele liderului libian Muammar Gaddafi, participarea lor la o operaţiune militară în Libia rămâne improbabilă. Asta pentru că ar fi extrem de dificil pentru o ţară arabă să justifice utilizarea forţei împotriva unui alt stat musulman sau să se alăture unei coaliţii occidentale în atacarea unui lider arab, chiar dacă este vorba de Muammar Gaddafi, explică Clifford May, preşedintele grupului de reflecţie Foundation for Defense of Democracies, din Washington.

Potrivit cotidianului "Washington Post", Clifford May susţine că există şi o altă explicaţie pentru lipsa de reacţie a ţărilor arabe la apelul Occidentului de zilele trecute: unele se tem că argumentele folosite pentru a justifica intervenţia în Libia ar putea fi utilizate, pe viitor, împotriva unei operaţiuni militare care să le vizeze.

Ne puteți urmări și pe Google News