Ce efecte ar putea avea tarifele impuse Mexicului pentru economia SUA

Ce efecte ar putea avea tarifele impuse Mexicului pentru economia SUA

În Marea Britanie, Donald Trump a reiterat că va impune tarife pentru exporturi mexicane, dacă această țară nu reduce imigrația ilegală în SUA

Ce impact ar avea astfel de măsuri asupra economiei americane?  Impactul acestor tarife și altora pe care Trump le anunță sau de-acum le-a impus în comerțul cu Mexicul, Europa și China poate fi substanțial și pune în revers câștigurile obținute că urmare a reducerilor de impozite, scrie Europa Liberă.

Asta pentru că idea că Mexicul sau China sau Europa plătesc din propriul buzunar pentru aceste tarife este o interpretare greșită a ceea ce se întâmplă de fapt.

Tarifele impuse sunt suportate de consumatorii americani și, în cazul importurilor din China, mulți dintre acești consumatori sînt paturi nevoiașe, mulți dintre ei susțînători ai lui Donald Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, în cazul Mexicului, în anii care au urmat acordului NAFTA, nivelul de integrare a celor două economii – americană și mexicană - a crescut considerabil. Nu este rară situația în care până să ajungă la produsul finit, un automobil, de exemplu, părți componente trec frontieră nu doar o dată, ci de câteva ori.

Premisa de la care pleacă adinistratia Trump e că, chiar dacă aceste măsuri dor pe termen scurt, ele produc efecte benefice în perspectiva mai îndelungată. Pentru consumatorii americani și pentru afaceri legate de domenii cheie afectate de noile tarife – agricultură fiind unul dintre aceste domenii – efectele tarifelor vor fi imediate și în multe cazuri devastatoare.

Donald Trump agreează însă aceste negocieri bilaterale, pentru că poate aplică presiuni și destabiliza pentru a obține ce dorește, ceea ce e mai complicat de făcut cu blocuri comerciale cum este Uniunea Europeană sau ceea ce ar fi putut fi Tratatul Trans-Pacific. Este unul dintre motivele pentru care, spre deosebire de predecesori ai săi, președintele Statelor Unite sprijină pe față Brexitul și se pronunță – deși detaliile și fezabilitatea sunt neclare – pentru un acord comercial direct cu Marea Britanie.

Firește că observatorii politici americani și analiști economici se întreabă dacă măsurile lui Trump nu vor aduce recesiune. Piețele financiare au reacționat favorabil atunci cînd, recent, președintele Rezervelor Federale a lăsat să se înțeleagă că, dacă Banca Centrală va detecta astfel de semnale, nu va ezită să aplice o corecție, adică să reducă ratele dobânzilor.

O ipoteză care nu-i displace nici lui Trump, care în repetate rînduri a dat vină pe Rezervele Federale, pentru că au ridicat ratele dobînzilor, pentru o creștere mai puțin spectaculoasă decît ar permite-o politicile sale.