Locuinţele din România s-au ieftinit cu peste 10%, în 2013, procent ce se adaugă scăderilor din anii anteriori. În prezent, tarifele au ajuns la un nivel care, cel puţin în criză, era greu de imaginat. Potrivit ofertei târgului imobiliar Project Expo, derulat zilele trecute în Bucureşti, preţurile unor locuinţe ieftine cu spaţii confortabile pornesc de la mai puţin de 20.000 de euro şi nu urcă mult peste 40.000 de euro.
Astfel, o garsonieră într- un imobil nou costă numai 16.000 de euro, în timp ce în oferta unei firme de construcţii se află case pe schelet metalic, la un preţ de 30.000 de euro, suprafaţa desfăşurată fiind de 105 metri pătraţi. Cei care doresc o astfel de casă trebuie să deţină terenul. Numai 23.000 de euro este preţul unei garsoniere de 31 de metri pătraţi gata mobilată, în timp ce un apartament complet mobilat cu două camere se vinde cu circa 41.000 de euro (50 mp).
Modalităţile de plată sunt diverse. Cea mai inedită dintre acestea este plata unui avans de 50%, urmând ca restul banilor să fie achitaţi peste 3-4 ani, în funcţie de contract. În Capitală, zonele cu cele mai ieftine ansambluri rezidenţiale noi sunt Berceni, Brâncoveanu, Olteniţei, Metalurgiei, Popeşti – Leordeni.