27 de parlamentari PSD au provocat căderea moţiunii de cenzură: fie au lipsit, fie au ascuns bilele, fie au votat contra.
Călin Popescu-Tăriceanu îşi păstrează scaunul de prim-ministru. Moţiunea de cenzură a PSD a întrunit doar 220 de voturi. Peste 20 de parlamentari PSD au ignorat directivele lui Mircea Geoană şi au votat în favoarea guvernului Tăriceanu. 27 de PSD-işti l-au trădat pe Geoană Susţinătorii oficiali ai moţiunii - PSD, PD şi PLD - aveau pe hârtie 249 de voturi. Dintre acestea s-au concretizat doar 220. Acest lucru arată că în tabăra promoţiune 29 de parlamentari au votat exact pe dos sau nu s-au prezentat la vot. Dintre aceştia, doi au fost de la PD, Radu Târle şi Liviu Nistoran.
Restul de 27 au fost de PSD. Dintre aceştia, opt au lipsit, iar restul au votat contra moţiunii. Unii dintre parlamentarii PSD şi-au asumat deschis votul contra moţiunii. „Nu voi vota moţiunea. Ca mine mai sunt în PSD de la 1 la 40 de parlamentari“, declara, înainte de vot, senatorul iliescian Răzvan Theodorescu. Ion Solcanu, un alt senator iliescian, anunţase şi el că nu va vota moţiunea. Ambii s-au ţinut de cuvânt. Alături de ei au mai votat contra moţiunii şi alţi parlamentari PSD, susţin cei care au supravegheat votul: Ştefan Dimitriu, Viorel Pupeză, Şerban Nicolae, Alexandru Athanasiu şi Sorin Oprescu.
Au votat ascunzându-şi votul Ion Iliescu, Adrian Năstase, Miron Mitrea, Manuela Mitrea, Doru Ioan Tărăcilă, George Băeşu, Petre Daea. Potrivit unor lideri ai PSD, de la PD a mai votat contra şi deputatul PD Anca Constantinescu. Ei au promis că-i vor trimite fotografia liderului PD, Emil Boc. Geoană anunţă sancţiuni O modalitate de a masca votul a fost dezvăluită de deputatul PSD Valeriu Zgonea. Acesta a povestit că în urne s-au găsit pastile şi gume de mestecat, care imitau astfel bilele albe, sau chiar bile negre învelite în hârtie albă, pentru a-i deruta pe cei desemnaţi de partide să supravegheze votul. Din partea PSD, votul a fost atent supravegheat.
Pe lângă cei desemnaţi să stea cu ochii pe parlamentari, Aura Vasile şi Victor Ponta, PSD-iştii au avut şi o cameră video cu care s-a filmat votul parlamentarilor. Lista cu cei care nu au votat conform partidului a ajuns imediat la Mircea Geoană. Preşedintele PSD a anunţat sancţiuni pentru cei care au trădat.
„Laşitatea unor parlamentari a făcut ca guvernul să supravieţuiască. În acest moment facem o evaluare a felului în care s-a votat, iar cei care nu au respectat decizia partidului vor fi sancţionaţi conform prevederilor statutare“, a declarat Mircea Geoană. După votul din parlament, liderii PSD s-au reunit într-o şedinţă extraodinară pentru a analiza cauzele eşecului şi pentru a pregăti măsuri împotriva vinovaţilor.
Împotriva moţiunii de cenzură, deci de partea guvernului, au votat 152 de parlamentari. Aceasta este susţinerea de care se bucură cabinetul Tăriceanu. Voturile pro au venit de la PNL, PC, UDMR şi minorităţile naţionale. A mai votat de partea guvernului şi un democrat, Liviu Nistoran. De asemenea, de partea guvernului au fost cei 59 de parlamentari PRM care în momentul votului au ieşit din sală. Liberalii au negociat om cu om În condiţiile în care PNL a refuzat să ajungă la un acord cu conducerea PSD, singura variantă rămasă liberalilor a fost atragerea parlamentarilor social-democraţ i prin discuţii individuale.
Liberalii le-au promis PSD-iştilor fonduri de la buget pentru judeţele pe care le reprezintă, sprijin în afaceri şi le-au explicat că dacă nu-şi termină mandatul nu îşi vor încasa pensiile de parlamentari. Pe holurile parlamentului se vorbea despre negocieri ale voturilor deputaţilor şi senatorilor pe sume de bani cuprinse între 60.000 şi 80.000 de euro. Tăriceanu va fi obligat să negocieze orice lege în parlament, Geoană trebuie să-şi repare onoarea Votul asupra moţiunii de cenzură a arătat că guvernul Tăriceanu nu are o majoritate în parlament. Totodată, nu are nici o majoritate nici împotriva sa. Deşi şi-a negociat cu greu diminuarea voturilor contra, cabinetul Tăriceanu va trebui pe viitor să rezolve problema modului în care îi vor fi susţinute proiectele de legi. Cel mai important hop pe care îl are de trecut este Legea bugetului de stat pe 2008. Fără negocieri cu bucăţi din PRM, PC şi bucăţi din PSD, proiectul de buget al guvernului nu va putea trece.
Dacă va rămâne în vigoare coaliţia antiguvernamentală PSD-PD, guvernul Tăriceanu riscă să rămână doar cu numele, în timp ce în parlament vor fi votate doar legile care sunt pe placul democraţilor şi al social-democraţilor. Pentru a supravieţui, Tăriceanu va trebui să colaboreze strâns cu UDMR, să negocieze zilnic cu PC şi PRM şi să aibă grijă de interesele grupărilor din PSD, precum cele ale lui Hrebenciuc, Năstase şi Ion Iliescu. Promisiunile premierului De altfel, în timpul dezbaterii moţiunii, premierul Tăriceanu a lansat o primă invitaţie la dialog. El a spus că, dacă acest guvern supravieţuieşte, invită toate partidele parlamentare la discuţii despre bugetul pe 2008, dar şi despre propunerea de devansare a majoră rii pensiilor pentru data de 1 noiembrie 2007.
„Dacă această moţiune nu va trece, am intenţia să demarez, începând de mâine (joi - n.r.), consultările cu toate partidele parlamentare, ţinând cont de ponderea fiecăruia, pentru dezbaterea şi promovarea bugetului, cât şi pe propunerea care vizează devansarea aplicării majorării pensiilor începând din acest an. Pentru a arăta o dată în plus, dacă este nevoie, preocupările noastre privind componenta socială a guvernării“, a spus Tăriceanu.
Majorarea pensiilor de la 1 noiembrie 2007, şi nu de la 1 ianuarie 2008, reprezintă una dintre cerinţele PSD şi a fost refuzată până acum de liberali. Daune de imagine Pentru PSD, iniţiatorul moţiunii, eşecul acestui demers riscă să provoace daune de imagine. În primul rând asupra preşedintelui PSD Mircea Geoană. Faptul că peste 20 de parlamentari PSD au votat contra moţiunii demonstrează că Geoană nu are controlul deplin asupra partidului şi nu are autoritate asupra tuturor parlamentarilor social-democraţi. PSD-iştii care au votat contra moţiunii sunt grupaţi în jurul lui Adrian Năstase, Ion Iliescu şi Viorel Hrebenciuc, trei dintre adversarii acestui demers al PSD. Deşi s-a vehiculat scenariul că eşecul moţiunii va conduce la debarcarea lui Mircea Geoană, la vârful PSD există o decizie fermă ca aceia care au sabotat acest demers să fie excluşi din partid. Ar fi singura măsură care ar repara onoarea lui Mircea Geoană şi singura cale de a se impune ca lider al partidului. Fără aceste măsuri, Geoană îşi va consolida imaginea de lider slab. AŞTEPTARE Băsescu a stat ca pe ace toată ziua Chiar dacă nu a fost ieri în ţară, preşedintele Traian Băsescu a urmă rit pas cu pas, de la Bruxelles, cursul moţiunii. La momentul votului, şeful statului se afla, la invitaţia Regelui Belgiei Albert al II-lea, la deschiderea Festivalului Europalia, la care România participă pentru prima dată în calitate de stat membru al Uniunii Europene. În timpul ceremoniei de deschidere, Băsescu s-a arătat destul de agitat şi chiar uşor absent.
Şi-a frecat în permanenţă mâinile şi chiar a dat să se ridice la un moment dat de pe scaun înainte să se fi încheiat ceremonia. La Bruxelles existau deja zvonuri că moţiunea PSD nu va răsturna guvernul Tăriceanu. După aflarea rezultatului votului, preşedintele a ezitat să stea de vorbă cu ziariş tii. Zilele trecute, el a precizat însă că, în cazul în care moţiunea va pica la vot, îi va cere insistent lui Tăriceanu să negocieze cu celelalte partide pentru o susţinere majoritară transparentă a acestui guvern. (Anca Simina) EFECTE
Cursul leului a avut fluctuaţii politice Instabilitatea politică generată de moţiunea de cenzură dezbătută ieri a avut efecte numai asupra cotaţiei leului. Pe Bursă, investitorii s-au aflat ieri în expectativă. Cursul de schimb. Moneda naţională s-a depreciat ieri pe fondul sentimentului negativ din piaţă instaurat înainte de luarea unei decizii cu privire la moţiunea de cenzură împotriva guvernului. La închiderea şedinţei, cursul de schimb se situa la 3,3685-3,3705 lei/euro, după ce primele transferuri ale zilei s-au perfectat la 3,3600-3,3620 lei/euro.
În schimb, imediat după anunţul privind respingerea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu, moneda naţională s-a apreciat rapid pe piaţa interbancară. În doar cinci minute, cursul de schimb a coborât de la 3,37 lei/euro la 3,36 lei/euro. Bursa de Valori Bucureşti. Bursa a crescut ieri. „După părerea mea, situaţia politică nu a influenţat în mod semnificativ evoluţia pieţei. Investitorii sunt în expectativă, aşteaptă să vadă ce se va întâmpla“, a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities, citat de Mediafax. (Consuela Stegărescu)
TĂRICEANU: „N-am făcut niciun compromis“ După respingerea moţiunii de cenzură, premierul Călin Popescu- Tăriceanu s-a declarat „mândru“ că este la conducerea PNL, partid care a dovedit că nu face un compromis politic pe seama interesului naţional.
„A sosit timpul să ne unim cu toţii în jurul interesului naţional. Astăzi a existat un singur câştigător: România. De prea mult timp, România a avut de suferit de pe urma conflictelor politice, de pe urma împărţirii clasei politice în tabere care refuzau dialogul. Vechiul mod de a face politică a interesului personal şi a intrigilor mărunte trebuie să dispară“, a declarat Tăriceanu. „Nu suntem dispuşi să facem compromisuri numai pentru a rămâne la putere. Putem să servim la fel de bine România şi din opoziţie“, a adăugat liderul PNL. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, speră ca „argumentele guvernului la buget să fie mai convingătoare decât cele aduse astăzi la moţiune de opoziţie“.
„Dacă bugetul nu va fi adoptat, cu siguranţă guvernul va pleca“, a concluzionat Olteanu. Imediat după rezultatul votului, democraţii i-au acuzat pe cei din PSD de eşecul moţiunii, argumentând că social-democraţii nu au votat la vedere.
Liderul PD Emil Boc susţine că „problema căderii moţiunii se află în tabăra PSD“. „Se pare că unele interese ale unor parlamentari PSD au fost mai puternice decât interesele creionării unei stabilităţi politice în România“. (Alexandra-Livia Dordea, Andi Manciu) D’ALE MOŢIUNII Circ cu bile şi gumă la vot Chiote, aplauze şi strângeri de mână în tabăra liberalilor imediat după ce a fost anunţat scorul mo- ţiunii. De altfel, ei au fost primii care au aflat rezultatele printr-un sms. Olteanu a vrut să ascundă votul după flori Acest moment de frenezie pentru liberali, dar de tristeţe pentru socialdemocraţ i, a fost precedat de spectacolul din timpul votului. Încă de la începutul şedinţei se zvonise că atât democraţii, cât şi PSD-iştii au adus câte un cameraman de la partid pentru a filma votul şi, totodată, pentru a-i controla pe parlamentari. Preşedintele liberal al Camerei Deputaţilor a luat la cunoştinţă aceste informaţii şi a plănuit să aşeze urnele de vot în spatele tribunei. În plus, el a flancat urnele cu două ghivece cu flori pentru a-i obliga pe parlamentari să voteze cu faţa la prezidiu şi cu spatele la parlamentarii din sală, lucru neacceptat de demnitari.
Cristian Boureanu a fost cel care s-a opus cu vehemenţă acestui plan, mutând ghivecele. Pe de altă parte, democraţii Dan Liga şi Ioan Oltean au votat la vedere, luând urnele în braţe şi aruncând bilele în ele. Un alt vot la vedere a fost cel al lui Viorel Hrebenciuc (PSD), care i-a zâmbit lui Geoană, a arătat bilele, după care le-a introdus în urnă. Ion Iliescu a votat însă cu spatele. Pe tot parcursul, Aurelia Vasile (PSD) a urmărit fiecare vot în parte, reuşind la final să-i facă un bilanţ lui Geoană. După felul în care acesta şi-a dus mâna la cap, veştile nu erau cele dorite. C.V. Tudor şi firul de păr al lui Tăriceanu Atmosfera dezbaterii moţiunii a fost dominată de lipsa de interes a demnitarilor. Doar liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a reuşit să destindă atmosfera referindu-se adesea la Traian Băsescu. „Nu vom vota moţiunea, dar nici nu vom vota pentru guvernul care se mai ţine într-un fir de păr. Prefer firul de păr al lui Tăriceanu decât cel al lui Băsescu“, a afirmat ironic „Tribunul“, în aplauzele lui Tăriceanu. DOCUMENT SCRIS PSD vrea protocol cu PNL
PSD doreşte încheierea unui protocol cu PNL, dar liberalii sunt divizaţi în această privinţă. Liberalii şi PSD-iştii au avut o nouă rundă de negocieri marţi seară, cu o zi înainte de moţiune. Potrivit unor surse parlamentare, PSD-iştii s-au prezentat la aceste discuţii cu textul unui protocol scris de colaborare între PNL şi PSD.
Cele două partide ar fi urmat să guverneze împreună şi să colaboreze la nivel parlamentar în următorii ani. Sursele menţionate au precizat că Bogdan Olteanu le-ar fi transmis social-democraţilor că un asemenea act ar aduce prejudicii de imagine PNL. Liberalii au insistat să sfătuiască PSD să nu-i ridice mingea la fileu lui Traian Băsescu.
Totuşi, potrivit unor surse din partid, la vârful PNL există păreri împărţite în privinţa relaţiei cu PSD. Premierul Tăriceanu şi apropiaţii săi au mers pe varianta de a nu guverna cu PSD, în timp ce vicepreşedintele pe probleme politice, Crin Antonescu, pledează pentru colaborare cu PSD. „Am scăpat de moţiune, dar nu mai putem să o ducem aşa încă un de zile este argumentul adepţilor colaborării cu PSD“. Tăriceanu a evitat, în permanenţă, să participe la negocierile cu PSD şi chiar marţi seară a declarat presei că nu cedează în faţa şantajului. După care sa dus împreună cu soţia la restaurant. Ieri-dimineaţă, Tăriceanu şi Geoană au avut o convorbire telefonică, fără a ajunge la un acord. În aceste condiţii, liberalilor nu le-a rămas decât varianta atragerii parlamentarilor PSD prin discuţii individuale. Avertismentul lui Hrebenciuc: bugetul de stat Toate aceste negocieri au dus la rezolvarea problemei moţiunii, dar PSD-iştii au început deja să dea avertismente legate de soarta bugetului de stat pe 2008. „Guvernul Tăriceanu rămâne la putere, dar trebuie să-şi treacă bugetul şi vor veni din nou să negocieze cu partidul cel mai mare din parlament“, a explicat ieri Viorel Hrebenciuc tema viitoarelor discuţii dintre PSD şi PNL. Totuşi, după aflarea rezultatului moţiunii, Tăriceanu a repetat că este împotriva compromisurilor pentru rămânerea la putere. El a spus că vrea discuţii serioase pe marginea bugetului cu toate partidele politice. Pe de altă parte, PSD-iştii purtaseră negocieri şi cu PD, fiind vehiculată varianta unui guvern de uniune naţională.
Sintagma era menită de fapt să îmbrace un nucleu de portofoliicheie deţinute de democraţi şi socialdemocraţ i, la care să se adauge şi câţiva miniştri proveniţi de la PLD sau dintre liberalii care l-ar fi părăsit pe Tăriceanu. De altfel, pe culoarele parlamentului se şi vehiculau nume de posibili premieri şi miniştri ai cabinetului de uniune naţională.