Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu îi dă LOVITURA primei persoane implicată în STATULUI PARALEL
Tăriceanu îi dă LOVITURA primei persoane implicată în STATULUI PARALEL

Tăriceanu îi dă LOVITURA primei persoane implicată în STATULUI PARALEL

După ce i-a explicat președintelui Klaus Iohannis că șefa Înaltei Curți de Casație și Justișție, Cristina Tarcea, este prima persoană care face parte din statul paralel, acum liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a luat și primele măsuri. Astfel, șeful Senatului a sesizat, joi, Inspecția Judiciară referitor la opiniile exprimate public de Tarcea cu privire la proiectele de lege pe tema Justiţiei, prin care aceasta ar fi "încălcat grav obligaţia de rezervă" impusă magistraţilor de a nu exprima public convingerile lor politice.

„Domnia sa incită judecătorii la încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi ameninţă Parlamentul extrem de transparent. Prin această atitudine, doamna Cristina Tarcea exercită presiuni asupra membrilor Parlamentului pentru a-i timora cu ameninţarea voalată că ar putea să intre într-un malaxor procedural prin metode de represiune penală a căror eficienţă a fost deja verificată”, se arată în textul sesizării adresate preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, şi inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, informează Agerpres

El a subliniat că sesizarea este adresată în calitate de preşedinte al Senatului, „convins fiind că între Parlament şi CSM, între puterea legislativă şi puterea judecătorească, trebuie să existe o legătură instituţională puternică şi permanentă, întemeiată pe principiul loialităţii şi colaborării în spiritul prevederilor constituţionale”. 

„În această calitate vă aduc la cunoştinţă şi vă solicit o evaluare în cadrul Inspecţiei Judiciare, a opiniilor exprimate public la data de 28 octombrie 2017 de către doamna judecător Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ, referitoare la proiectele de lege pe tema Justiţiei. Cu această ocazie, Cristina Tarcea a afirmat: 'Avem nevoie de voi toţi. Lumea trebuie să ştie că desistarea din partea Ministerului Justiţiei este o monstruozitate, dinainte plănuită. Nu trebuie să permitem intrarea în discuţii generale sau, şi mai rău, pe fond. Asta nu presupune ca ei să facă tot ce vor, iar noi să tăcem. ÎCCJ a fost mereu alături de voi!!! Important e să fim uniţi!!! şi, credeţi-mă, am nevoie mai mult ca niciodată de dvs'. Vă rog să analizaţi cu întreaga atenţie şi în spiritul dispoziţiilor Constituţiei aceste opinii exprimate de doamna judecător Cristina Tarcea, prin care domnia sa se îndepărtează de la statutul de magistrat, adoptând, în schimb, o atitudine politică, incompatibilă cu poziţia sa de reprezentant al puterii judecătoreşti”, a scris în sesizare Tăriceanu. 

Șeful Senatului acuză faptul că „Cristina Tarcea a încălcat grav şi repetat obligaţia impusă magistraţilor de art. 9 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, republicată, potrivit căruia 'Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice”

„Orice proiect de lege sau propunere legislativă, indiferent cine ar fi iniţiatorul acestuia, reflectă o anumită doctrină juridică şi politică. Or, opiniile exprimate de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost influenţate de convingeri politice şi doctrine politice, aspecte incompatibile cu prevederile Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii prin Hotărârea nr. 328/2005. Art. 4 alin. (1) al acestei hotărâri prevede că 'În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu judecătorii şi procurorii nu trebuie să fie influenţaţi de doctrine politice”, explică Călin Popescu Tăriceanu. 

Tăriceanu a RĂBUFNIT: Îi prezint președintelui Iohannis STATUL PARALEL. Primul NUME pronunțat de șeful Senatului

El se mai întreabă „cum va putea Cristina Tarcea să-şi exercite funcţia de judecător, cu obiectivitate şi imparţialitate, având ca unic temei legea – aşa cum este obligată prin art. 3 alin.(2) al Codului deontologic – dacă acum face un apel public adresat colegilor săi de breaslă de a se opune dezbaterii în forul legislativ al ţării a unor proiecte de lege care vizează, în modul cel mai direct, întărirea independenţei Justiţiei”

„Cer Inspecţiei Judiciare să constate că, prin apelul doamnei judecător Cristina Tarcea, domnia sa îşi asumă deliberat poziţia de aderenţă la o grupare de putere ilegitimă, atâta vreme cât îndeamnă judecătorii 'să nu permită intrarea în discuţii generale sau, şi mai rău, pe fond' a unei propuneri legislative, asumate până la urmă de un grup de parlamentari. Vă rog să sesizaţi aici nu numai o atitudine iresponsabilă de frondă instituţională, ci o încălcare flagrantă a principiului constituţional al separaţiei celor trei puteri în stat. Potrivit acestui principiu, este un atribut al puterii legislative şi al celei executive prin delegare constituţională să iniţieze proiecte de lege. În fond, această activitate constituie un act de politică legislativă, rezervat prin Constituţie colaborării între puterea executivă şi cea legislativă”, subliniază liderul ALDE.